Dacă imprimantele pe suport de hârtie funcționează cu ajutorul cartușelor de cerneală interschimbabile, cele 3D utilizează în acest proces materii prime specifice. Acestea au funcții care pot susține efortul de a modela tridimensional: filamentele.
Alegerea acestor consumabile se realizează prin raportarea la anumite criterii ale căror valori pot varia de la un proiect la altul sau în funcție de particularitățile unui anumit domeniu. Află astăzi ce reprezintă filamentele pentru imprimante 3D și cum achiziționezi soluțiile potrivite.
1. Ce sunt filamentele 3D?
Filamentele 3D sunt fire din materiale plastic, înfășurate pe o bobină, pe care o vei introduce în structura imprimantei. În timpul procesului, imprimanta 3D va prelua necesarul de filament pentru obținerea modelului conceput în programul software de modelare.
În oferta noastră, există mai multe tipuri de filamente 3D cu ajutorul cărora poți printa un număr extins de obiecte: de la forme cu foarte puține detalii și până la modele complexe, utile în cadrul unor industrii variate precum: aeronautica, farmaceutica, domeniul medical etc.
2. Cum alegi filamentele 3D?
Filamentele 3D au proprietăți diferite și se aleg în funcție de:
- costurile de achiziție;
- disponibilitatea acestora;
- tipul imprimantei utilizate;
- durabilitatea materialului;
- proprietățile antimicrobiene;
- așteptările tale față de rezultatele obținute;
- rezistența la temperaturi ridicate;
- rezistența la uzură mecanică;
- simplitatea cu care se utilizează în printarea 3D;
- reputația în piață a producătorului de filamente 3D;
- puritate (filamentele pot avea adeziuni cu funcții speciale);
- timpul avut la dispoziție pentru finalizarea proiectului;
- diametrul șirului de filament (dimensiuni standard: 1.75 mm / 2.85 mm etc);
- domeniul de activitate: alimentație, arhitectură, medical;
- caracterul reciclabil al produsului respectiv;
- cadrul în care printezi (ex: un mic atelier de lucru, o hală în care poți lucra la un anumit nivel de toxicitate, spațiul rezidențial) etc;
3. Care sunt cele mai utilizate filamente 3D?
Raportându-te la criteriile pe care le-am enumerat mai sus, este mult mai simplu să alegi filamentele 3D potrivite pentru specificul activității tale. Pentru a-ți ușura și mai mult procesul de identificare, vorbim în continuare despre cele mai utilizate filamente în printarea 3D:
3.1. Filamentele PLA
Filamentele PLA (Acid Polilactic) se numără printre consumabilele preferate din această categorie datorită simplității cu care se utilizează în procesul de printare 3D, precum și a costurilor de achiziție convenabile.
Materialul este realizat dintr-un plastic obținut din amidon de porumb, de aceea, filamentele 3D PLA sunt utilizate în activități de producție din industria alimentară (ex: pungi biodegradabile) precum și în alte procese de lucru ECO-friendly.
Proprietăți ale filamentelor PLA:
- punctul de topire: 180-200°C;
- vaporii degajați nu sunt toxici;
- printarea cu PLA nu degajă mirosuri neplăcute;
- duritatea filamentului este ridicată;
- flexibilitatea filamentului este redusă;
- poate fi utilizat în combinație cu alte materiale, pentru texturi și culori variate;
- temperatura patului de printare: 40-50°C.
Avantajele filamentelor PLA
- spre deosebire de alte filamente 3D, cele din PLA sunt biodegradabile;
- au costuri de achiziție variabile, raportate la calitatea oferită de produsul respectiv.
Industrii și imprimante 3D compatibile
Utilizarea filamentelor PLA în procesul de printare asigură libertate de exprimare în etapa de concepere a designului. De aceea, se pot printa modele de forme și dimensiuni variate, cu rol de prototip pentru produse lansate ulterior.
Se utilizează pentru prototipare în industria automobilelor, industria alimentară sau cea medicală. Nu sunt foarte rezistente în timp și pot suferi transformări la temperaturi ridicate. Chiar și cu aceste inconveniente, consumabilele PLA sunt compatibile atât cu imprimantele 3D profesionale, cât și cu imprimantele 3D pentru hobby, datorită adaptabilității ridicate.
3.2. Filamentele ABS
Filamentele ABS (Acrilontril-Butadien-Stiren) se numără printre primele materii prime utilizate în printarea tridimensională. Costul de achiziție redus și durabilitatea foarte ridicată reprezintă principalele avantaje determinate de achiziționarea și utilizarea acestora.
Proprietăți ale filamentelor ABS
- punct de topire peste 220°C;
- rezistență foarte ridicate la rupere, chimicale și apă;
- rezistență scăzută în fața acțiunii razelor UV;
- material ce poate fi reciclat (NU este biodegradabil);
- printarea cu ABS degajă vapori cu un miros neplăcut (posibil toxici);
- necesită utilizarea într-o încăpere cu un sistem de ventilație optim;
- temperatura patului de printare: aproximativ 110°C.
Avantajele filamentelor ABS
- simplitate în procesarea materialului (lipire, pictare ulterioară etc);
- filamente cu o duritate ridicată - nu se zgârie și rezistă la tensionare;
Industrii și imprimante 3D compatibile
Fiind un consumabil adaptabil, se poate utiliza pentru obținerea unei serii întregi de produse diferite: jucării (celebrele piese LEGO), căști de ciclism, carcase de monitor sau televizor, țevi etc. De asemenea, anumite produse care aparțin industriei auto sau regăsite pe rafturile cu electrocasnice pot fi obținute cu ajutorul printării 3D pe bază de filamente ABS.
Sunt compatibile cu imprimante 3D FDM, imprimante 3D industriale, dar si imprimantele low-budget, dedicate celor care își doresc să învețe cum se printează obiecte tridimensionale.
Imaginea poate fi descărcată de aici
3.3. Filamentele PET
Filamentele PET (tereftalatul de polietilenă sau poliesterul) sunt apreciate datorită proprietăților termoplastice, precum și a lipsei de reacție la contactul cu apa sau alimentele. La nivel global, sunt produse anual aproximativ 56 milioane de tone de PET, motiv pentru care comunitatea internațională face eforturi deosebite pentru a gestiona procesele de colectare, după utilizare.
Proprietăți ale filamentelor PET
- punctul de topire: 220-250°C;
- incolor și transparent;
- ideal pentru ambalaje alimentare;
- printarea cu PET nu degajă mirosuri neplăcute;
- temperatura patului de încălzire: 50-70°C.
Avantajele filamentelor PET
- se poate reutiliza fără a suferi modificări de structură;
- filamentele PET sunt pe cât de rezistente, pe atât de flexibile;
- generează rezultate foarte bune în printarea de prototipuri 3D.
Industrii și imprimante 3D compatibile
Filamentele de PET sunt utilizate la obținerea de pungi și alte recipiente pentru produsele alimentare (solide și lichide), fiind un material non-toxic, apreciat pentru rezistența la tensionări. Poate fi o soluție și în designul de produs, astfel că din PET printat 3D se realizează sticle, vaze, abajururi etc. Filamentele sunt compatibile atât cu imprimante 3D industriale, cât și cu imprimante 3D pentru hobby.
3.4. Filamentele PP
Filamentele PP (polipropilenă) pot fi utilizate cu succes în printarea 3D a elementelor din structura jucăriilor, a anumitor piese și dispozitive medicale, precum și a anumitor unelte de grădinărit.
Polipropilena este unul dintre cele mai utilizate plasticuri pentru activitățile de producție, la nivel global. Este un material deosebit de rezistent, regăsit cu siguranță în mai toate locuințele.
Proprietăți ale filamentelor PP
- punctul de topire: 160°C;
- material cu o densitate scăzută;
- rezistent la sarcini ridicate și substanțe chimice;
- proprietăți mecanice foarte bune;
- necesită strat de adeziune suplimentar (preferabil PP).
Avantajele filamentelor PP
- se pot reutiliza după reciclare;
- sunt mai ușoare datorită densității reduse;
Industrii și imprimante 3D compatibile
Sunt utilizate în industria alimentară și în industria medicală, pentru realizarea de recipiente (PP-ul este material non-toxic). De asemenea, activitățile de printare 3D cu filamentele PP pot fi identificate și în industria auto. Datorită rezistenței ridicate, se pot realiza prototipuri ale unor elemente de caroserie. Compatibile atât cu 3D imprimante industriale, cât și cu imprimante 3D pentru hobby.
Te invităm să citești și alte articole de blog la fel de interesante. Astfel, poți realiza comenzi online pe baza unei informări corecte, astfel încât soluțiile pentru printare 3D achiziționate să corespundă nevoilor identificate în proiectul tău.