Pentru printarea 3D a unor modele (3d), este necesară utilizarea unor materiale plastice. Acestea sunt procesate pentru ca apoi să fie extrudate, creând rolele de filament. Unul dintre cele mai populare astfel de filamente este ABS-ul (Acrilonitril Butadeină Styrene).
Utilizarea filamentelor ABS în proces se datorează costurilor de achiziție foarte convenabile, rezistenței la uzură, la impact, dar și a durabilității în timp. De aceea, acest termoplastic mai poate fi întâlnit adesea în industria producătoare de căști pentru ciclism, industria auto, dar și în alte domenii.
Aflăm împreună mai multe despre caracteristicile acestui filament pentru imprimante 3D, dar și despre beneficiile de care se bucură cei care îl aleg pentru a realiza diferite modele, cu niveluri de complexitate ce pot varia semnificativ. -
Ce sunt filamentele ABS?
ABS este un termoplastic deosebit de rezistent la șocuri mecanice și asociat unui nivel de rigiditate foarte ridicat. Este utilizat adesea pentru procesele de printare 3D, realizate cu tehnologii de prototipare rapidă FDM.
- Formulă: (C8H8·C4H6·C3H3N)n
- Punct de topire: 145.2° C
- Densitate: 1.060–1.080 g/cm3
- Clasificare: Polimeri, Copolimeri
Se obține prin polimerizarea stirenului și a acrilonitrilului, în prezența polibutadienei. Proporțiile din formula materialului pot varia semnificativ:
- Acrilonitril: între 15% și 30% - contribuie la duritatea, rigiditatea și rezistența chimică a filamentelor de ABS, precum și la creșterea temperaturii de deviere
- Butadiena: între 5% și 30% - oferă duritate și ductilitate la temperaturi scăzute
- Stiren: între 40% și 60% - asigură o textură strălucitoare a materialului, precum și simplitate în prelucrarea materialului.
Cei care lucrează cu filamentele de ABS, pot opta pentru procurarea acestora sub formă de role, ce variază ca diametru: 1.75 mm / 2.85 mm. Filamentele de ABS sunt reciclabile, însă nu biodegradabile.
Ce avantaje oferă filamentele ABS?
Pentru a te asigura că această categorie de filamente este potrivită pentru planurile tale de printare 3D, iată care sunt principalele avantaje pe care le oferă:
- ABS are proprietăți mecanice foarte bune, fiind un material dur și rezistent în fața unei liste variate de factori, precum zgârieturile, temperaturile ridicate sau acțiunea altor substanțe chimice cu care poate intra în contact.
- ABS permite obținerea facilă a modelelor, atât timp cât te asiguri în prealabil că setările software, necesare pentru printarea 3D, sunt la valorile optime de lucru (în special, setările de temperatură).
- ABS are un preț de achiziție foarte bun, raportat la caracteristicile materialului și beneficiile pe care le oferă în practică. Intră pe site și descoperă oferta de filamente ABS pe care ți-o punem acum la dispoziție.
Printarea 3D cu ABS in industrii
Ca și alte filamente utilizate în procesele de printare 3D, cele ABS acoperă o paletă extinsă de aplicații, aparținând unor domenii de lucru variate. Iată unde își pot dovedi acestea utilitatea:
Medical
- orteze medicale
- compresoare cu uz medical
- nebulizatoare (aparate pentru astm)
- canule traheale
Electrocasnice
- carcase de aspirator (prototipuri)
- carcase produse pentru bucătărie
- panouri de control etc
Alte domenii de activitate în cadrul cărora se pot desfășura procese de printare 3D, apelându-se la funcționalitatea filamentelor ABS:
- Prototiparea funcțională: roți dințate, angrenaje, prototipuri pentru diferite electrocasnice etc
- Industria auto: conducte de aer, piese de legătură din structura motorului etc
Cum alegi imprimanta pentru filamente ABS?
Inhalat sau absorbit in piele sau ochi, ABS-ul poate fi toxic. Prin urmare, se recomandă utilizarea unei imprimante 3D cu incinta închisă. Spre deosebire de acesta, filamente din PLA sau PET(G) sunt compatibile și cu imprimate 3D prevazute cu incinta deschisă.
Dacă ești în căutarea unei soluții de printare potrivite pentru lucrul cu filamentele din ABS, este important să investești într-un adeziv pentru platforma de printare calitativ, ce permite o temperatură optimă pentru manipularea acestui tip de material.
Cele mai bune imprimante pentru modele 3D din ABS sunt cele cu tehnologie FDM (Fused Deposition Modeling): adăugarea progresivă a straturilor de polimer termoplastic, pentru a se obține piese și prototipuri de o calitate apreciabilă, într-un timp de lucru redus.
Filamente ABS sau filamente PLA?
Un alt material popular în domeniul de printări 3D este PLA-ul (acidul polilactic). Pentru a face o alege de produs inspirată, este important să vezi care sunt principalele diferențe dintre cele două, astfel încât să se dovedească utile în industria în care activezi:
Precizia de lucru
Ambele materiale sunt deosebit de utile în obținerea de piese la dimensiunile presetate. PLA se poate deforma mai puțin decât ABS, în condițiile în care se răcește corespunzător.
Ductilitatea
Spre deosebire de PLA, ABS are o ductilitate mai bună, de aceea, poate fi utilizat și pentru obținerea de piese cu întrebuințare finală, nu doar pentru realizarea de prototipuri.
Etapa de post-procesare
După realizarea modelului 3D din ABS, realizarea finisajelor post-procesare este facilă și necesită un timp redus. În cazul obiectelor din PLA printate 3D, pentru a se putea obține rezultatele dorite, este nevoie de mai mult timp și mai multa atenție la finisare.
Rezistența la căldură
În domenii ce implică modelarea 3D la temperaturi înalte, filamentele ABS sunt mult mai recomandate decât filamentele PLA.
Biodegrabilitatea
Chiar dacă se poate recicla, ABS-ul nu este și un material biodegradabil. În schimb, PLA-ul se va degrada în aproximativ 50 de zile, dacă se utilizează compostatoare industriale, sau în 48 de luni, daca se lasă în apă.
Acestea sunt cele mai importante informații despre caracteristicile, beneficiile oferite și aplicațiile asociate utilizării de filamente ABS, în cazul printării 3D.
Te așteptam acum pe site pentru a descoperi oferta actualizată de soluții ABS, alături de alte produse utile pentru activitățile de printare avute în plan!
Comentarii