Ai probleme cu imprimanta ta? CLICK AICI!

Printarea 3D în tehnică dentară

Printarea dentară 3D a revoluționat domeniul stomatologiei, alături de numeroase alte nișe de activități. Această tehnică este precisă, rapidă, eco-friendly și cu o acuratețe impresionantă. În prezent, imprimarea 3D este întâlnită atât în cabinetele de stomatologie, cât și în laboratoarele specializate.

 

Dacă ești pasionat de tehnologie 3D, lucrezi în domeniul stomatologic sau vrei să pornești un business pe nișa respectivă, află din articolul prezent tot ceea ce trebuie să știi despre imprimarea 3D în tehnica dentară: modelul dispozitivului, obiectele materializate, software-urile utilizare și alte servicii care îți vor ușura munca de zi cu zi.

 

Aplicații 3D în domeniul tehnicii dentare

Domeniul tehnologiei dentare este vast și necesită numeroase produse ortodontice în funcție de necesitățile pacienților. Imprimantele 3D vin în ajutorul persoanelor care lucrează în domeniu și le oferă acestora noi posibilități de creare a produselor specifice. Află ce poţi realiza prin imprimarea 3D.

 

Coroane

Coroanele sunt proiectele digitale frecvent materializate, ele umplând partea lipsă a unui dinte spart. Cu ajutorul imprimantei 3D, coroanele pot fi făcute într-un timp scurt, cu nişte costuri reduse și întocmai sub forma necesară lucrării stomatologice. Pentru ca aceasta să fie potrivită, medicul scanează dintele rupt, apoi modelează lucrarea într-un software.

 

Gutiere

Gutierele de noapte și cele de aliniere sunt esențiale în multe lucrări stomatologice, ele servind ca alternative pentru aparatul dentar. Pacienții utilizează gutiera atât pentru îndreptarea dinților, cât și pentru păstrarea formelor acestora după ce și-au dat jos aparatul. Asemenea coroanelor, dentistul generează un model 3D al danturii pe care apoi îl materializează. Produsul este realizat rapid, în doar câteva ore. Modelul 3D pentru gutiere este aplicat la foarte multe laboratoare, cabinete și companii.

 

Model ortodontic

Modelele sau prototipurile ortodontice sunt realizate ca design pentru a vedea dacă implantul, gutiera sau celelalte lucrări necesare sunt potrivite pentru pacient. Modelele acestea sunt utilizate la nivel de exercițiu, fiind potrivite totodată și pentru studenții de la stomatologie care exersează diferite tehnici.

 

Proteze dentare

Protezele dentare sunt unele dintre cele mai frecvent create lucrări 3D pe care medicii le utilizează în lucrările lor. Protezele sunt făcute cu precizie, acuratețe și într-un timp foarte scurt, fiind deci o variantă rapidă, economică și rezistentă prin care pacienții se pot bucura de dinți perfecți!

Instrumente chirurgicale

O altă aplicabilitate pe care o are imprimanta 3D în domeniul tehnicii dentare este crearea de instrumente chirurgicale: implanturi dentare, ghidaje printate 3D care ajută la o încadrare perfectă a danturii etc. Ghidajele chirurgicale pot fi realizate cu ajutorul unui dispozitiv care utilizează rășina.

 

 

 

Ce avantaje oferă imprimanta 3D în industria stomatologică

Rezultate rapide

Imprimarea 3D a protezelor, coronițelor și a celorlalte prototipuri necesare în domeniul tehnicii dentare sunt produse mult mai rapid, spre deosebire de metodele convenționale, precum este tehnica de frezare. De asemenea, deoarece modelele digitale pot fi transmise rapid de la un laborator la altul sau de la cabinet către experți, nu mai este nevoie ca cei din urmă să creeze modele din gips sau amprente de silicon înainte de a face designul final pentru pacient.

 

Modele individuale

Poți crea pentru clienții tăi proteze și alte obiecte dentare personalizate, în funcție de nevoile acestora, chiar și atunci când sunt fabricate în serie mai multe modele. Acest lucru este posibil datorită imprimantelor 3D care permit implementarea mai multor modificări ulterioare, într-un timp scurt și productiv.

 

Altfel spus, datorită unei imprimante 3D profesionale și specializate pentru tehnica dentară, clientul sau pacientul va avea o satisfacție mai mare atunci când vede rezultatul final. Dispozitivele lucrează cu precizie microscopică, de aceea modelele ortodontice vor fi perfecte pentru anatomia destinatarului.

 

Calitatea produselor

Modelele imprimate 3D oferă calitate superioară tuturor produselor materializate din domeniul tehnicii dentare. Cu atât mai mult, vei folosi mai puține materiale, deci implicit vei avea mai puține costuri de producție. Imprimantele 3D vor crea întocmai forma de care ai nevoie, fără colțuri, muchii sau bucăți în plus care trebuie înlăturate ulterior.

 

Filamentele din care sunt create modelele de stomatologie influențează, de asemenea, modul de lucru și nu numai, însă oferă materiale rezistente și “versatile”. Printre cele mai utilizate se află ABS, PLA - în special pentru imprimantele FDM, PEEK, diferite tipuri de rășini pentru imprimantele 3D cu rășină sau chiar metal - toate punând la dispoziția pacientului numeroase avantaje. De exemplu, o proteză  realizată din metal poate influența gustul mâncării.

 

Automatizarea cabinetelor și laboratoarelor din domeniul stomatologiei

Realizarea modelelor ortodontice prin intermediul unei imprimante 3D oferă avantaje tehnologice laboratoarelor şi cabinetelor, automatizându-le. Datorită acestei inovații vei putea materializa rapid cu produse de calitate și costuri reduse toate obiectele necesare pentru pacienții sau clienții tăi.

 

Imprimantele 3D aduc inovație, tehnologie și viitor în domeniul tehnicii dentare, iar unele dintre cele mai întâlnite prototipuri și obiecte materializate sunt protezele. Dacă ai nevoie de servicii de imprimare 3D, atunci 3D In The Box te ajută, oferindu-ți tot ce ai nevoie și transport cu acoperire națională!

Comentarii

Articole similare