Imprimantele 3D sunt utilizate atât pentru proiectele personale, cât și în diferite domenii de activitate: bijuterii, arhitectură, digital, autoturisme etc. Deoarece din ce în ce mai multe nișe încep să cunoască și să beneficieze de avantajele unor astfel de dispozitive (imprimante 3D cu rășină, dar și pe filament), acestea au devenit mult mai accesibile și mai comune.
Dacă vrei să achiziționezi o imprimantă 3D pe bază de rășină, atunci află când este recomandat să o folosești, care sunt etapele prin care printezi un obiect și tipurile disponibile pe piață.
Ce este o imprimantă 3D cu rășină și cum funcționează aceasta?
Imprimanta 3D cu rășină este un dispozitiv modern care printează diferite obiecte (în special cele de dimensiuni mici și medii) cu detalii precise și cu acuratețe. Spre deosebire de imprimanta 3D cu rășină, imprimantele 3D cu filament oferă o calitate mai bună la printarea obiectelor voluminoase, însă fără prea multe detalii sau modele de design.
Rășina utilizată pentru printare poate fi de mai multe tipuri, respectiv: standard, rigidă sau industrială, flexibilă, dentală sau calcinabila. Aceasta se solidifică sau întărește în contact cu lumina UV.
Imprimantele 3D cu rășină funcționează cu ajutorul unui cod transmis de către computer la dispozitiv, mai exact un model digital. Materialul este depozitat într-o cuvă. Rășina lichidă devine solidă sub actiunea luminii UV. Sursa respectivă de lumină este influențată de tipul de tehnologie utilizat: laser, proiector, panouri LCD etc.
Imprimanta pe bază de rășină construiește obiectele 3D strat după strat, layerul din urmă trebuind să fie complet pentru ca dispozitivul să treacă la cel superior. Obiectele realizate cu rășină 3D:
- au dimensiunile de imprimare mai mici, spre deosebire de modelele create cu imprimantele 3D cu filament;
- obiectul este supus presiunii strat după strat, astfel încât acesta să fie bine realizat și durabil;
- suporturile pentru imprimantele pe rășină ajută la realizarea unui model puternic, însă limitează dimensiunile acestuia;
Ce tehnologii utilizează imprimantele 3D cu rășină?
Tehnologia utilizată de imprimanta 3D pe bază de rășină în care urmează să investești va influența activitățile și modul tău de lucru. De aceea, este important să alegi modelul potrivit pentru nevoile tale, fie acestea strict personale ori profesionale. Altfel spus, iată ce tehnologii există:
SLA - Stereolithography
Imprimantele 3D SLA sunt unele dintre primele modele apărute. Ele folosesc un laser direcționat prin ajutorul mai multor oglinzi aflate în interiorul dispozitivului, iar acesta sculptează individual strat după strat. Obiectele realizate cu această metodă sunt precise, în detaliu și foarte rezistente.
DLP - Digital Light Processing
Imprimantele 3D cu procesare digitală a luminii oferă o tehnologie modernă, însă procesul de lucru este similar celor de tipul SLA. Ele folosesc o sursă de lumină pentru a sculpta rășina conform modelului programat.
LCD - Liquid Crystal Display
Imprimantele 3D cu ecran LCD, cunoscute și sub denumirea de MSLA - stereolithography mascat, utilizează un panou LCD prin care lumina este direcționată asupra materialului de lucru. Aceste modele sunt accesibile oricărui buget, fiind potrivite în special pentru proiectele de tip hobby.
Care sunt domeniile de activitate unde poate fi utilizată imprimanta 3D cu rășină?
Imprimanta 3D pe bază de rășină este utilizată în numeroase domenii de activitate, din nișe diverse, precum cele din mediul educațional, medical - în special în tehnica dentară, design digital, arhitectură și artă, bijuterii sau fashion. Toate dispozitivele de printare 3D pe rășină au în comun acuratețea și precizia pe care o realizează pe obiectele de dimensiuni mici și medii.
Poți crea cu aceasta piese și accesorii pentru diferite obiecte, decorațiuni interioare și exterioare, elemente pentru proiectele de inginerie, suporturi și rechizite de birou, recuzită pentru domeniul artistic, boluri, vaze, hărți topografice în relief, accesorii de construcții, precum: vincluri de îmbinare, obiecte destinate costumațiilor Cosplay, pene de chitară etc.
Sfaturi practice atunci când utilizezi imprimanta 3D cu rășină
- poartă întotdeauna mănuși de protecție atunci când pui rășina în rezervor;
- dacă rășina lichidă atinge pielea, spală imediat zona respectivă;
- respectă cu strictețe suporturile, orientarea modelului și toate celelalte detalii conform matriței digitale;
- evită amestecarea tipurilor de rășină și curăță imprimanta după utilizare.
Printarea 3D pe rășină pune la dispoziție imprimante profesionale potrivite pentru numeroase domenii de activitate, însă obiectele create cu aceasta nu pot fi de dimensiuni mari.
Cum funcționează imprimarea 3D cu rășină? Materialul se toarnă în cuva dispozitivul pentru ca printarea să poată începe. Este necesar să ai în vedere tipul de rășină utilizat și consumabilele și accesoriile folosite. Rășina se întărește sub acțiunea razelor UV, creând obiecte deosebite materializate. Cu toate acestea, procesul nu este complet fără utilizarea unei stații de post-procesare, mai exact de spălare și întărire/ vindecare.
Cum folosești stația de post-procesare? Simplu! În primul rând trebuie să știi că obiectul materializat pe bază de rășină nu este întărit complet la finalul etapei de procesare 3D, de aceea este necesar să-l speli pe acesta cu alcool izopropilic direct în stația specială. Îndepărtează structura suport, apoi mai pune încă o dată obiectul în această stație pentru 1-5 minute, astfel încât să se întărească complet cu raze UV.
În funcție de tehnologia utilizată, dar și de cerințele tale, prețul și caracteristicile tehnice ale unei imprimante 3D pe rășină pot varia. Tine cont de informațiile oferite pentru a investi în dispozitivul potrivit nevoilor tale. La 3D In The Box, vei găsi imprimante profesionale, rășini, piese, accesorii, software-uri, servicii de printare 3D cu acoperire națională, trimiterea pieselor lucrate oriunde în țară, dar și alte sfaturi și recomandări practice!
Comentarii