Ai probleme cu imprimanta ta? CLICK AICI!

Cum alegi imprimanta 3D potrivită nevoilor tale

În ultimul deceniu, imprimarea 3D a devenit o adevărată comoară pentru multe domenii: de la aplicații strict industriale, până la mici businessuri sau chiar în școli de arte și meserii ori în mici ateliere de manufactură.


Odată cu expansiunea acestui domeniu, a crescut și piața, așadar, oferta este una generoasă. Dacă te gândești să cumperi sau să închiriezi o imprimantă 3D, cu siguranță, știi că este o investiție importantă și îți poate influența foarte mult afacerea. Așadar, atunci când achiziționezi un astfel de produs, decizia ar trebui să fie una informată. Iată care sunt principalele criterii de care să ții cont.


Domeniul de aplicabilitate
Înțelegerea aplicației unei imprimante 3D este foarte importantă, deoarece te ajută să înțelegi ce specificații să urmărești atunci când cauți acest produs. 

Domeniile în care se utilizează cel mai des operațiuni de imprimare 3D sunt:
- industria auto;
- industria medicală;
- industria divertismentului;
- publicitate și marketing;
- ateliere de creație;
- home decor;

Desigur, există multe alte sectoare unde vei regăsi imprimarea 3D.


Printre aplicațiile comune de imprimare 3D se numără:
- piese care au o utilizare finală;
- șabloane și prototipuri ce vor ajuta la crearea altor obiecte finite;
- producție de masă (de exemplu mici figurine);


Pentru a determina ce tip de imprimantă 3D și ce tehnologie de imprimare funcționează cel mai bine pentru afacerea ta, imperativ necesar este să ții cont de industria în care activezi și de utilizarea pe care urmează s-o aibă imprimanta. Un specialist cu siguranță te va putea sfătui.


Volumul de construcție 



Această caracteristică se referă la dimensiunea pieselor pe care le poate produce imprimanta. Prin urmare, de volumul de construcție depinde și tipul de proiecte și aplicații la care poate fi folosită. 
Unele modele au un volum de construcție cu o singură extrudare, fiind ideale pentru proiectele care necesită piese mai mici sau a căror dimensiune nu va crește în timp. 
Pe de altă parte, modelele de imprimantă 3D de format mare, cu două extrudere, pot produce piese cu o utilizare finală, de înaltă performanță, în mici șarje. Deci, sunt ideale pentru un business care produce obiecte în loturi.

Totodată, unele imprimante 3D cu extrudere dublă pot realiza imprimarea în două culori și pe două materiale concomitent, ceea ce permite crearea de modele și geometrii mai complicate și mai complexe. 

În cazul în care oferta de produse pe care trebuie să le obții prin imprimare 3D este variabilă și există oricând oportunitatea de a-ți extinde portofoliul, ai nevoie de o imprimantă 3D cu un volum de construcție mai flexibil. Așadar, alege o imprimantă 3D care are un volum de construcție potrivit pentru aplicația ta.

Nevoile reale de imprimare 3D 

Acestea sunt: 
- tipurile de piese ce vor fi imprimate; 
- modul în care vor fi acestea utilizate;
- condițiile la care vor fi supuse - trebuie să aibă performanțe bune la temperaturi ridicate, necesită o rezistență ridicată la presiune etc;
- calitatea pe care trebuie să o aibă piesele și ce material vei folosi - plastic, fibră de carbon, fibră de sticlă etc.
- care este rezultatul final dorit pentru întreg proiectul;

Așadar, în funcție de aceste particularități, poți avea nevoie de o imprimantă 3D care poate procesa o varietate de filamente sau poate vei avea nevoie doar de o imprimantă specializată în câteva tipuri de filamente.


Indicatorii de calitate

Atunci când achiziționezi o imprimantă 3D, o atenție deosebită trebuie acordată calității acesteia. Cum poți face asta? Cea mai simplă metodă este să-ți faci propriul research, adică să accesezi site-ul web al producătorului, să citești recenzii ale profesioniștilor și ale cumpărătorilor fizici. Poți chiar să întrebi persoane care activează în acest domeniu. 
Astfel de indicatori ai calității unei imprimante 3D sunt ratingurile mari, opiniile pozitive sau premiile și recunoașterile oficiale acordate producătorului.  


Software-ul de imprimare 3D și suportul oferit de producător

O imprimantă 3D execută modelul pe baza unei serii de comenzi care îi sunt date în fișierul de imprimare, datorită unui soft avansat. Acesta face diferența în ceea ce privește calitatea și rata de succes a unei imprimări. Cu cât softul este mai avansat, cu atât reproducerea va fi mai fidelă.

De exemplu, dacă vei încerca să imprimi același model folosind mașinării identice, dar softuri diferite, vei obține rezultate diferite: de bună calitate, de calitate inferioară sau chiar o imprimare eșuată. Prin urmare, este necesar un soft cu funcții cât mai avansate pentru ca imprimanta să execute modelul de care ai nevoie. 

Printre exemplele de setări care pot fi controlate cu un soft avansat se numără:
- viteza de imprimare;
- temperatura duzei;
- temperatura patului;
- procentul de umplere;
- modelul de umplere (infill pattern);
- setările de retragere;
prioritizarea ordinii de imprimare;

De aceea, un software bun, deschis la multe ajustări ale setărilor, ce permite reglaje fine ale șabloanelor de imprimare va oferi cele mai bune rezultate. 


Nivelul de siguranță oferit

O imprimantă 3D este o mașinărie destul de complexă și, chiar dacă nu te poate răni, tot pot apărea anumite evenimente care pot cauza eșecul sau deteriorarea unei imprimări. De aceea, urmărește ce măsuri de siguranță în cazul defecțiunilor sunt incluse în caracteristicile imprimantei:

senzori de filament care detectează și pot avertiza atunci când filamentul este pe cale să se termine;
- oprirea și continuarea din același punct în cazul în care se produce o pană de curent în timpul procesului, așa cum se întâmplă în cazul acestui model;  
- întreruperea automată a procesului în cazul în care ușa sau capacul imprimantei este deschis; 


Bugetul

Costul unei imprimante 3D este determinat în mod direct atât de renumele brandului, cât și de toate aceste particularități pe care le-am discutat. Există mai multe intervale de prețuri pe care le vei regăsi la imprimantele 3D, de la câteva sute sau mii de lei, la câteva zeci de mii de lei. 
Evident, imprimantele mai ieftine pot satisface, în general, nevoile și cerințele minime. Cu cât bugetul crește, cu atât crește și gradul de profesionalism. 

O imprimantă middle price, de exemplu, este mai bine adaptată la nevoile de imprimare 3D ale unei afaceri, iar cele din gama profesională oferă mai multe opțiuni și mai multă flexibilitate. 

În esență, alegerea unei imprimante 3D ar trebui să urmărească o serie de cerințe care trebuie îndeplinite și costuri cât mai rentabile. 





Comentarii

Articole similare