Imprimantele 3D sunt dispozitive care îți oferă numeroase posibilități de printare pentru businessul sau pentru activitățile tale din timpul liber. Cu toate acestea, pentru a putea lucra impecabil cu o imprimantă 3D este necesar să înțelegi câteva aspecte printre care tipul device-ului, filamentul utilizat, domeniile în care pot fi folosite în funcție de dotările tehnice, aderența suprafeței de printare, opțiunea de scanare 3D, dar și alte opțiuni potrivite pentru proiectele tale!
Află din blogul 3dinbox.ro ce este aderența platformei de printare 3D și cum o poți îmbunătăți astfel încât să te bucuri de cele mai bune rezultate!
Ce este aderența de printare 3D?
Aderența de printare este capacitatea materialului imprimat de a se „lipi” de suprafața de printare în timpul procesului. În cazul în care aceasta nu este reglată corespunzător, nu lipește sau prezintă urme de uzură, rezultatele finale pot fi mult mai slabe decât ți-ai fi dorit: obiectele ies deteriorate, îndoite, ondulate, rupte sau strâmbe.
Aderența platformei de printare este, bineînțeles, influențată de calitatea materialului utilizat pentru suprafață, dar poate fi caracterizată și de anumite situații particulare; de aceea, este important să găsești cele mai bune soluții la problemele întâmpinate, fie cu ajutorul adezivilor, fie prin alte accesorii, produse consumabile și tehnici!
Cum sporești aderența platformei de printare 3D?
Utilizează adeziv pentru platforma de printare
Adezivii asigură aderența patului de imprimare atunci când acesta este prea fierbinte. Datorită acestuia, vei preveni totodată și fuzionarea piesei pe foaia imprimantei 3D. Pentru a folosi adezivul, agită flaconul, apoi întinde pe suprafața patului, răspândind în mod uniform. Obiectul se poate desprinde ulterior rapid și fără griji de pe platformă, iar aceasta se curăță facil cu ajutorul unei cârpe umede.
În funcție de filamentul utilizat, se recomandă să investești în adezivul corespunzător. Astfel:
- Magigoo PC - pentru filamentele de tip policarbonat;
- Magigoo PA - pentru filamente de poliamidă, nylon;
- PrimaFIX - pentru PLA, PET-G, ABS, Wood și Flex.
Spray de fixare a suprafeței de printare 3D
Un alt produs care oferă aderență puternică suprafeței de imprimare 3D este spray-ul adeziv, precum 3DLac, fiindcă duce la rezultatele dorite! Acesta elimină problemele de aderență în procesul de printare 3D pentru tehnologia FDM. Funcționează foarte bine pe sticlă, dar și pe alte materiale. În plus, produsul este rezistent la temperatură înaltă și este inodor.
Asigură-te că patul imprimantei 3D este orizontal
Cu siguranță, nu-ţi doreşti să-ţi „fugă” obiectul pe care urmează să-l imprimi 3D de pe suprafața de lucru, așadar aceasta trebuie să fie orizontală, astfel încât primul strat să fie poziționat corespunzător pe platformă. Ajustarea patului imprimantei diferă de la un model la altul, așa că ține cont de informațiile dispozitivului. Dacă ești în căutarea imprimantei 3D potrivite pentru tine, iată un ghid cu informațiile necesare!
Fixativ de păr
Deși este o modalitate nonconformistă și probabil mulți nu au folosit nici pe părul lor fixativul, imprimanta 3D poate avea adesea nevoie de o astfel de „coafură”! Asemenea adezivului spray, fixativul oferă aderență suprafeței de lucru. Nu pune de la început o cantitate mare, ci aplică treptat până nu mai întâmpini problema respectivă.
Fii atent la distanța dintre patul imprimantei și duză
În cazul în care imprimarea 3D nu se lipește de suprafața de lucru, verifică distanța dintre aceasta și duză. Există două situații în care distanța nu este corespunzătoare: prea îndepărtată - filamentul nu se va așeza conform proiectului 3D digital și nu va prinde aderență și prea apropiată - filamentul nu va avea suficient spațiu pentru a ieși întocmai așa cum trebuie.
Reglează viteza de printare
Dacă ai încercat deja să ajustezi suprafața de lucru, să aplici adeziv, dar și celelalte metode, însă niciuna dintre acestea nu a dat roade, s-ar putea ca viteza de imprimare 3D să fie prea mare. Încearcă să încetinești ușor procesul, astfel încât filamentul să aibă mai mult timp să se lipească de suprafață, obținând totodată și o aderență mai bună.
Temperatură prea mare sau prea scăzută
Fiecare tip de filament necesită o anumită temperatură pentru ca proiectul să iasă întocmai așa cum ți-ai dorit. Ține cont, aşadar, de diferitele materiale de imprimare 3D și de temperaturile necesare acestora.
- PLA - temperatura la duză: 190-210°C și temperatura patului de imprimare: aproximativ 60°C;
- ABS - temperatura la duză: 220-250°C și temperatura patului de imprimare: 80 - 110°C;
- Nylon/ PA - temperatura la duză: 240-260°C și temperatura patului de imprimare: 70 - 100°C;
- TPU - temperatura la duză: 210-230°C și temperatura patului de imprimare: aproximativ 60°C.
După cum ai observat, aderența platformei de printare 3D este esențială pentru proiecte foarte bine realizate. În cazul în care aceasta nu funcționează corespunzător, s-ar putea să fii nevoit să repeți procesul de imprimare. 3D In The Box pune acum la dispoziția clienților și serviciul de printare 3D, așa că indiferent dacă ai o problemă cu dispozitivul propriu sau nu ești în posesia unuia, brandul îți vine în ajutor cu imprimarea 3D a proiectelor tale și cu serviciu de livrare oriunde pe teritoriul României, în cel mai scurt timp!
Comentarii