Ce este printarea 3D?

Printarea 3D este un proces de fabricare aditivă. Mai exact, crearea obiectelor 3D se realizează prin depunerea materialului strat cu strat. Îți arătăm aici cum se întâmplă asta.


Ce tehnologie folosește printarea 3D?

Tehnologia diferă în funcție de imprimanta 3D pe care o folosim:

  1. FDM/FFF pentru imprimantele care folosesc un extruder pentru a topi

filamentele si a depune materialul, strat cu strat;

  1. DLP/UV LCD/MSLA/SLA pentru imprimantele care printează cu rășini. Acest tip

de imprimare 3D se realizează la rezoluție mare și este folosită în tehnica dentară, pentru bijuterii sau figurine.

  • SLS , adică Selective Laser Sintering, pentru imprimantele cu laser. Aceste

imprimante folosesc un laser pentru a topi pudra de nylon si a construi strat cu strat obiectele.


La 3D inbox îți punem la dispoziție toate cele 3 tipuri de imprimante de mai sus. Pentru gama lor completă, click aici.


În plus față de tehnologiile de mai sus există și imprimante:

  1. SLM- Selective Laser Melting, similar SLS. Diferența dintre SLS și SLM este că în SLM, materialul sub formă de pulbere este topit și nu sinterizat. Laserul de mare putere folosit la imprimantele 3D SLM fuzionează particulele de pulbere împreună pentru a forma obiectul solid.
  2. EBM- Acest proces de imprimare 3D se bazează pe același principiu ca și tehnologia de fabricație aditivă SLM: un material sub formă de pulbere (de obicei metal sau aliaje) este solidificat într-un obiect 3D prin energie. În acest, caz energia generată de un fascicul de electroni.

Dacă vrei să cumperi una dintre acestea, suntem aici să te ajutăm cu consultanță sau comenzi speciale. Ne poți scrie pe info@3Dinbox.ro sau ne poți suna la +40733.476.640.

 

De ce am nevoie pentru printarea 3D?

Fie că ești profesionist sau doar pasionat de tehnologia printării 3D, vei avea nevoie de:

  •  o imprimantă 3D (vezi aici gama noastră de imprimante 3D) și software-ul cu care

aceasta funcționează;

  • consumabile pentru imprimantă, adică filament sau rășină (vezi aici gama

noastră de filamente și rășini);

  • accesorii pentru post-procesare sau pentru mentenanță, precum o stație de

spălare, pungi vacuum pentru păstrarea filamentelor etc

  • nu în ultimul rând, vei avea nevoie de răbdare pentru a înțelege tehnologia printării 3D. Da, la 3D inbox avem pe stoc și răbdare. 😊  Îți explicăm strat cu strat tot ce ai nevoie pentru a înțelege cum funcționează imprimarea 3D și de ce anume ai nevoie pentru ca proiectul tău să fie unul de nota 10.

 

Ce software folosește o imprimantă 3D?

Software-ul necesar utilizării unei imprimante 3D se numește slicer. Principalele tipuri de slicer sunt:

  •  Cura, dezvoltat de producătorul Ultimaker. Cura este open source, ceea ce

înseamnă că poate fi folosit pe mai multe modele de imprimante, nu doar cele produse de Ultiimaker.

  • Simplify 3D, un slicer pentru care vei avea nevoie de licență.
  • Slic3r, despre care poți afla mai multe de
  • Prusa Slicer; aici ai mai multe informații disponibile.
  • sau orice alt tip de slicer care este recomandat de producătorul modelului tău de imprimantă 3D.

Ai nevoie de ajutor în alegerea sau utilizarea slicer-ului? Suntem aici pentru tine. Ne poți scrie pe email info@3Dinbox.ro sau ne poți suna la +40733.476.640. ☺️

 

Cu ce printează o imprimantă 3D?

În funcție de tehnologia folosită și de tipul de imprimantă 3D, aceasta poate printa cu plastic sau metal sub forma de filament, rășină sau pulbere.

Cea mai des întâlnită tehnologie, FDM/FFF, folosește filamentul, care poate fi de mai multe tipuri. De la cel mai uzual plastic, PLA/ PETG, până la materiale folosite pentru aplicații tehnice precum Nylon, Polycarbonat, ABS, Polipropilena și multe altele.

 

Fișierele folosite pentru printarea 3D sunt gratuite?

Depinde. 😊 Există mai multe site-uri de unde poți descărca fișiere 3D cu diferite modele realizate de profesionisti și pasionati, atât gratuit cât și contra-cost. De exemplu, myminifactory.com, cults3d.com sau printables.com.

 

Ce tipuri de filament există?

 Catalogul filamentelor este unul extrem variat atât din punct de vedere al materialelor (PLA, PETG, ABS, Nylon, Nylon+CF etc), cât și din punct de vedere al culorilor și al texturilor disponibile. De exemplu, există filamente care imită marmura, lemnul (conțin chiar fibre de lemn), metalul, ceramica etc.

 

La 3D inbox poți alege dintre peste 20 de filamente din diferite materiale de la 12 producători și peste  40 tipuri de rășini. Continuăm să ne diversificam portofoliul, așa că, cel mai probabil, numerele acestea vor continua să crească. 🥳

Te putem ajuta, dacă vrei, astfel încât să ne asigurăm că vei lua cea mai bună decizie. Poți vedea întreaga gamă aici.

 

Care sunt diferențele între filamente?

Diferența intre filamente se face în funcție de specificațiile tehnice ale fiecărui material. De exemplu, care este temperatura maximă până la care rezistă, cât rezistă la tracțiune, dacă filamentul rezistă la chimicale și, foarte important, care chimicale etc.


În plus, fiecare material are un anumit interval de temperatură pentru etrudare în timpul procesului de printare 3D, așa că sfatul nostru este să analizezi fișa tehnică a materialului pentru a vedea cum se potrivește cu nevoile proiectului tău.

Cum aleg tipul de filament potrivit?

Filamentele se aleg în funcție de piesa pe care dorești să o printezi 3D. De exemplu, vrei să printezi un proiect de design sau un prototip funcțional? Noi suntem aici pentru a te ajuta și la alegerea materialului potrivit.

 

Ce fel de obiecte poți printa 3D?

Unul dintre marile avantaje ale printării 3D este că poate fi folosita pentru a printa orice tip de obiect, oricât de complex sau complicat ar fi 🥳. Există soluții pentru orice aplicații și pentru orice volum de producție, indiferent că vorbim despre producție la scară mica, medie sau industrială.


Poți printa 3D figurine, modele dentare, ghiduri chirurgicale, piese auto, matrițe, branțuri, proteze, materiale educaționale sau machete de arhitectură, piese de mobilier sau bijuterii etc.

 

Cât durează printarea 3D pentru un obiect?

Durata procesului de printare 3D variază în funcție de 3 parametri:

 

  1. complexitatea modelului,
  2. setările pe care utilizatorul le face
  3. și de viteza maximă recomandată de printare a materialului utilizat.


În funcție de toate acestea, printarea unui obiect 3D poate dura de la 20 minute până la câteva zile dacă vorbim, de exemplu, despre printarea unui manechin sau a unui alt obiect de dimensiuni mari.

 


Trebuie să supraveghez tot procesul de printare 3D?

Nu, dacă imprimanta 3D pe care o folosești este una profesională, echipată cu sistem de monitorizare și control de la distanță. Chiar și așa, îți recomandăm să o verifici din când în când. 👀


Da, dacă imprimanta este una din gama hobby sau DIY. Recomandarea noastră este să nu lași imprimanta 3D să printeze nesupravegheată, chiar dacă are un sistem de control și mai ales dacă va printa o perioadă mai îndelungată, cum ar fi peste noapte. Este pentru siguranța ta și a celor din jur! 😊  


În plus, urmărește întotdeauna cu atenție depunerea primului strat, acesta fiind, poate, cel mai important.

 


În ce industrii se potrivește printarea 3D?

Datorită gamei variate de materiale pe care o imprimanta 3D le poate folosi și datorită aplicabilității sale aproape nelimitate, printarea 3D se potrivește în foarte multe domenii, indiferent că vorbim despre producție, prototipare sau servicii.


De la domeniul auto până la cel medical, de la alimentar și bijuterii la arhitectură și construcții, printarea 3D deservește nevoile de producție din aproape orice industrie.

 


Care sunt beneficiile printării 3D?

Principalele beneficii pe care ți le oferă printarea 3D, fie că ești profesionist sau pasionat, sunt:

 

  1. rapiditate, prin timpul foarte scurt de materializare a unei idei sau a unui

prototip. În funcție de design și complexitatea, imprimarea 3D a unui obiect poate dura doar câteva zeci de minute, spre deosebire de procedeele clasice de producție. Chiar și pregătirea proiectului și a fișierului de producție se petrece mult mai rapid decât metodele tradiționale.

  1. flexibilitate, prin faptul că imprimarea 3D îți permite producția unor modele mult

mai complexe decât o fac procesele tradiționale de fabricare. Poți crea orice formă, pentru aplicații variate, de la obiecte de design la piese funcționale, rezistente la forțe fizice și chimice

  • eficiență, pentru că poți printa produsele de care ai nevoie atunci când ai nevoie,

fără să ai nevoie de investiție în stoc, spațiu de depozitare sau transport.

  1. costuri reduse, prin faptul că economisești timp, folosești doar materialul necesar

imprimării 3D a obiectului respectiv, fără reziduuri, iar imprimanta 3D profesională poate fi lăsată să lucreze singure, fără să necesite resursă umană.

  1. accesibilitate, pentru că adopția acestei tehnologii crește constant și ai la

dispoziție o gamă tot mai variată de produse și furnizori de servicii pentru printarea 3D.

 


Ce nu pot printa 3D?

Cum tehnologia printării 3D evoluează rapid, limitările sunt tot mai ... limitate. 😊 În acest moment, nu poți imprima 3D:

  •  materiale naturale inflamabile, precum hârtia, lemnul sau fibre textile, pentru că temperatura din procesul de extrudare este foarte ridicată, iar aceste materiale iau foc;
  • materiale naturale dure, precum piatra;
  • anumite metale, precum aur sau argint;
  • obiecte foarte mari care ar trebui printate dintr-o bucată, precum o casă sau un

avion;

  • orice contravine legilor din țara în care te afli, precum arme și muniție sau obiecte patentate ori pentru care nu deții licența proiectului.

 


Pot scana și apoi printa 3D un obiect?

Ei bine, da! 🥳 Poți scana obiecte, detalii de arhitectură și chiar persoane, scanări pe care mai apoi le poți modifica, dacă vrei, și pe care ulterior le printezi 3D. Adevărata provocare, însă, este alegerea scanerului potrivit, în funcție de industria în care îl vei folosi. Spre exemplu, pentru a scana detaliile unei clădiri ai nevoie de un scanner portabil de rezoluție foarte mare, care poate scana bine în condiții de lumină naturală puternică.

 


În câte culori se poate printa 3D un obiect?

Cele mai multe imprimante de pe piață sunt echipate cu 2 extrudoare, ceea ce permite ca printarea 3D să se realizeze în 2 culori sau cu 2 materiale diferite. În funcție de tehnologie, care poate fi, de exemplu, IDEX, imprimanta îți poate permite să printezi chiar și 2 obiecte în același timp.

 

Îți plac culorile și ai vrea ca obiectul pe care îl printezi 3D să aibă 4 sau mai multe culori? Avem vești bune! Nu doar că există tehnologia de care ai nevoie, ci o găsești în gama noastră de imprimante 3D. BambuLab este un producător renumit pentru calitatea și inovațiile aduse imprimantelor 3D pe care le produce.

 

Cu modelul X1 Carbon Combo, pe care ți-l punem la dispoziție aici, poți printa până la 4 culori într-un singur proces de printare 3D. 🥳  Găsești aici și alte produse BambuLand.

 


Ce termen de valabilitate are un produs printat 3D?

Un produs printat 3D poate rezista un timp îndelungat dacă în procesul de imprimare 3D a fost folosit materialul potrivit. Chiar dacă producătorii nu oferă un termen de valabilitate, noi îți recomandăm să folosești de fiecare dată doar materiale de o calitate ridicată, tocmai pentru a putea obține cele mai bune rezultate, care să reziste pe o perioadă îndelungată.

 

Cât costă să printezi 3D?

Unul dintre avantajele imprimării 3D este ca poți evita risipa de material. În același timp, poți decide și care este procentul de umplere a piesei. Nu mereu vei folosi o umplere în procent de 100%, ceea ce înseamnă ca poți folosi doar câteva grame de material pentru realizarea unei piese.

 

Astfel, costurile cu materia primă sunt mici și se pot calcula în doar 3 pași:

 

  1. Folosește slicerul pentru a afla câte grame de filament se vor folosi pentru printarea

3D a piesei tale.

  1. Împarte costul de achiziție a filamentului la gramajul acestuia și vei afla costurile

presupuse de  material.

  1. Adaugă apoi costurile tale interne, precum costurile presupuse de curent, ambalaj

sau alte servicii conexe, cum ar fi cele de proiectare.

 

Dacă ai nevoie de ajutor, suntem aici și te vom consilia în a afla cât te va costa printarea 3D, indiferent că ești profesionat sau pasionat de această tehnologie.

 

Pot fi reciclate produsele printate 3D?

 Da, majoritatea plasticelor folosite sunt biodegradabile. 🥳

 

Ce fac dacă mi s-a stricat imprimanta 3D?

În primul rând, nu te panichezi. 😊 În al doilea rând, ne detaliezi problema sau eroarea întâlnită prin intermediul formularului nostru de suport, pe care îl găsești aici. Vom avea nevoie de cât mai multe detalii cu privire la setările efectuate, dar și de poze sau filmări care să ilustreze problema. Ne vom strădui să rezolvăm remote problema, însă dacă acest lucru nu va fi posibil, vei trimite imprimanta la noi în service pentru verificări suplimentare și remediere.

 

Ai o întrebare al cărui răspuns nu l-ai găsit aici? Îți stăm la dispoziție:

 

  1. pe email info@3Dinbox.ro
  2. la telefon +40733.476.640
  3. la showroom-ul nostru din Șoseaua București-Târgoviște nr, 219, Mogoșoaia, Ilfov,

cu un telefon în prealabil.

 

Ce probleme sau erori pot întâmpina atunci când folosesc o imprimantă 3D?

Printre cele mai des întâlnite probleme se numără deplasarea straturilor, înfundarea extruderului, noduri pe filament, filamentul degradat în extrudor, ridicarea colțurilor în timpul printării 3D sau apariția unor linii pe suprafața printată.

 

Afli mai multe despre alte posibile erori dar și despre soluții pentru rezolvarea problemelor întâmpinate, în secțiunea Troubleshoot din site-ul nostru. Iar dacă tot nu ai găsit răspuns, știi unde ne găsești. ☝🏻