Ai probleme cu imprimanta ta? CLICK AICI!

Fire subtiri in obiectele printate si curgera excesiva a filamentului (Stringing)

Firele subtiri sau fenomenul de ‘’stringing’’ apar atunci cand ate subtiri raman in urma duzei atunci cand aceasta se muta dintr-un punct in altul. Cea mai cunoscuta metoda de a rezolva aceasta problema este modificarea setarilor de retractie. Daca aceasta functie este activata, extruderul va efectua o miscare de retragere a filamentului pentru a nu il lasa sa curga atunci cand se deplaseaza intre obiecte. In continuare vom detalia solutiile pentru aceasta problema.


Temperatura de printare prea mare
Cel mai usor lucru pe care il poti modifica si testa este o alta temperatura decat cea folosita pana acum. O valoare mare poate determina curgerea filamentului si aparitia ațelor pe obiectul final. Totusi, folosirea unei temperaturi prea mici poate ingreuna extrudarea plasticului. Daca consideri ca temperatura de printare este in intervalul recomandat de producator, incearca sa reduci temperatura cu 5-10 grade Celsius.

Distanta de retractie
Una dintre cele mai importante setari o reprizinta ‘’distanta de retractie’’. Aceasta determina cat plastic este impins spre extrudare. Cele mai multe extrudere tip direct-drive necesita o retractie de 0,5-2mm, in timp ce extruderele bowden pot avea nevoie de 15mm pentru a rezultate optime. Daca continui sa intalnesti aceasta problema, te rugam sa maresti retractia cu 1 mm.

Viteza de retractie
Urmatoarea setare de retractie pe care trebuie sa o verifici este viteza de retragere a filamentului. O viteza mica nu va impiedica plasticul sa curga in timpul printarii. Daca viteza de retractie este prea mare, este posibil ca filamentul sa se rupa de plasticul deja topit iar acesta sa curga sau rotile dintate vor incepe sa macine filamentul. Exista o valoare intre 20-100mm/s unde retractia functioneaza foarte bine. Aceasta valoare trebuie gasita si poate diferi in functie de imprimanta 3D si materialul utilizat. In majoritatea cazurilor, slicer-ul folosit recomanda setari prestabilite.

Distanta prea mare intre locatiile de printare
Dupa cum am mentionat anterior, curgerea si ațele apar atunci cand extruderul pargurge distante mari intre locații. In cele mai multe cazuri, software-urile optimizeaza aceste mutari intre locatiile de lucru iar stringing-ul nu mai poate aparea din aceasta cauza.
Unele programe tip Slicer includ o functie de evitare a peretilor exteriori atunci cand se face mutarea de la un obiect la altul.

Viteza de miscare
In final, poti modifica viteza cu care extruderul calatoreste dintr-un punct in altul (“movement  speed’’). Aceasta schimbare micsoreaza sansele de curgere a filamentului. Poti incepe cu axa X/Y.Articole similare

  • Sub- Extrudare
    Sub- Extrudare
    Poti recunoaste acest fenomen atunci cand pe suprafetele obiectului construit observati zone unde filamentul nu a fost depus corect. Obiectele ce contin suprafete afectate de sub extrudare, sunt mai...
  • Extruder infundat
    Extruder infundat
    Extruderul imprimantei 3D reprezinta una dintre cele mai solicitate componente, extrudand multe kilograme de plastic pe parcursul duratei de viata. Mai mult decat atat, plasticul trebuie sa fie...