Primul strat este ca fundatia unei cladiri. Aceasta trebuie realizata foarte bine pentru a preveni posibilele probleme. Dezlipirea primului strat este o problema ce poate aparea dar din fericire, exista solutii pentru aceasta, solutii pe care le vom explica in acest articol.
Platforma de lucru nu este nivelata
Majoritatea modelelor includ o platforma ajustabila prin 4 suruburi tensionate cu arcuri, ce controleaza inaltimea acesteia. Daca ai o astfel de platforma iar baza obiectului nu ramane lipita de aceasta, va trebui sa efectuezi o calibrare. Daca patul nu este la nivel, vei observa ca o parte a acestuia este mai aproape de duza, in timp ce cealalta este prea departe.
Cu o foaie de hartie, trebuie sa ajustezi distanta in colturi si in mijloc iar apoi sa verifici de cateva ori aceste puncte pentru a te asigura ca distanta nu s-a modificat.
Duza este prea departe de platforma
Daca platforma a fost nivelata dar inca exista probleme cu adeziunea stratului, trebuie sa verifici distanta dintre duza si platforma deoarece, aceasta ar putea fi prea mare.
Poti ajusta aceasta distanta din meniul imprimantei 3D prin functia ‘’Z offset’’ sau din slicer-ul pe care il folosesti. In meniul acestuia va trebui sa identifici setarea ‘’Gcode Z Offset ‘’ sau chiar ‘’First Layer Hight’’. Poti experimenta si decide care este cea mai buna varianta pentru tine.
Iti recomandam sa folosesti valori mici de 0,05 mm deoarece distanta optima intre duza si platforma este de doar 0,2mm. Orice valoare mai mare poate duce la deteriorarea componentelor.
Primul strat este printat prea rapid
Atunci cand plasticul este extrudat la primul strat, trebuie sa te asiguri ca acesta este asezat corect. Daca viteza de lucru este prea mare, materialul nu se poate lipi de platforma. Din acest motiv, este recomandat ca la primul strat sa folositi o viteza intre 10-15 mm/s. Puteti seta aceasta viteza din slicer, sectiunea ‘’First/ Initial Layer Speed’’.
Setari de temperatura si racire
Plasticul tinde să se micșoreze pe măsură ce se răcește. Pentru a oferi un exemplu util, imaginați-vă o piesa lată de 100 mm care este imprimată cu ABS. Dacă extruderul imprima acest plastic la 230 de grade Celsius, dar era depus pe o platformă de construcție rece, este probabil ca plasticul să se răcească rapid după ce a părăsit duza fierbinte. Unele imprimante includ și ventilatoare de răcire care accelerează acest proces de răcire atunci când sunt utilizate. Dacă această piesă ABS s-ar răci la temperatura camerei de 30C, partea de 100 mm lățime s-ar micșora cu aproape 1,5 mm! Din acest motiv, plasticul va tinde să se separe de platforma de construcție pe măsură ce se răcește. Acesta este un fapt important de reținut când imprimați primul strat. Dacă observați că stratul pare să se lipească inițial, dar ulterior se separă de patul de imprimare pe măsură ce se răcește, este posibil ca setările dvs. de temperatură și de răcire să fie gresite.
Multe imprimante care sunt destinate să imprime materiale la temperaturi înalte, cum ar fi ABS, includ un pat încălzit pentru a ajuta la combaterea acestor probleme. Dacă patul este încălzit la 110C pentru întreaga imprimare, acesta va menține cald primul strat pentru a nu se micșora. Deci, dacă imprimanta dvs. are un pat încălzit, poate doriți să încercați să încălziți patul pentru a preveni răcirea primului strat. Ca punct de plecare general, PLA tinde să adere bine la un pat care este încălzit la 60-70C, în timp ce ABS funcționează în general mai bine dacă patul este încălzit la 100-120C. Puteți ajusta aceste setări din slicerul dumneavoastra, sectiunea ‘’Temperatură’’.
Dacă imprimanta dumneavoastra are un ventilator de răcire, trebuie să dezactivați ventilatorul de răcire pentru primele straturi ale imprimantei, astfel încât straturile inițiale să nu se răcească prea repede. Puteți face acest lucru diin sectiunea ‘’Cooling’’. Puteți de asemenea, sa reglati valorile de referință pentru viteza ventilatorului in functie de stratul la care se ajunge. De exemplu, poate doriți ca primul strat să înceapă cu ventilatorul dezactivat și apoi să porniți ventilatorul la putere maximă odată ce ajungeți la al 5-lea strat.
Dacă utilizați plastic ABS, recomandam sa dezactivați ventilatorul de răcire pe parcursul intregului proces de imprimare.
Suprafata de lucru (adezivi, scoci de hartie, etc)
Materialele plastice tind să adere la diferite materiale. Din acest motiv, multe imprimante folosesc un material special pentru platforma de construcție, material optimizat pentru filamentele compatibile. De exemplu, multe imprimante folosesc o folie BuildTak care tinde să se lipească foarte bine de PLA. Alți producători optează pentru un pat de sticlă tratată termic, cum ar fi sticla borosilicată, care functioneaza foarte bine pentru ABS atunci când este încălzită. Dacă intenționați să imprimați direct pe aceste suprafețe, este întotdeauna o idee bună să te asiguri că platforma de construcție nu are praf, grăsime sau uleiuri înainte de a începe imprimarea. Curățarea patului de imprimare cu puțină apă sau alcool izopropilic poate face o mare diferență.
Dacă imprimanta ta nu include un material special pentru platformă de construcție pentru a ajuta la aderență, ai în continuare opțiuni! Din fericire, există mai multe tipuri de suprafete de printare ce functioneaza bine cu materialele obișnuite de imprimare 3D. Mulți utilizatori au avut, de asemenea, un mare succes folosind un adeziv temporar sau un spray aplicat pe platformelor lor de construcție. Poti consulta catalogul nostru de suprafete de printare si adezivi aici.
Cand totul esueaza…
Uneori printezi obiecte de mici dimensiuni ce nu au suficienta suprafata de contact pentru a ramane lipite de platforma. Solutia este folosirea unor functii aditionale precum ‘’Raft’’ sau ‘’Brim’’.
Raft este functia folosita foarte des pentru materialul ABS. Aceasta functie va adauga o suprafata de contact intre obiect si platforma, o suprafata mai solida ce se poate desprinde ulterior de pe obiect.
Brim este functia care va adauga perimetre suplimentare incepand cu exteriorul bazei pentru a o asigura. Aceasta functie poate fi personalizata, numarul perimetrelor fiind stabilit de tine.