Ai probleme cu imprimanta ta? CLICK AICI!

Filament degradat in extrudor

Majoritatea imprimantelor 3D folosesc un extrudor cu o roata dintata ce preseaza filamentul pe un rulment. Dintii aceste roti sunt ascutiti, ceea ce permit prinderea foarte buna a filamentului si il imping inainte-inapoi. Chiar daca filamentul se blocheaza, aceasta roata va continua sa invarta si poate ‘’manca’’ din filament pana cand nu mai este suficient plastic astfel incat sa il poata prinde. Daca acest lucru se intampla imprimantei tale, vei observa mici bucati de plastic in angrenaj dar si miscarea rotilor fara ca filamentul sa fie extrudat. Vom explica mai jos modalitati de rezolvare ale acestei probleme.

Setari de retractie agresive
Unul dintre primele lucruri pe care trebuie sa le verifici sunt setarile de retractie ale extruderului. Daca viteza de retractie este prea mare sau incerci sa retragi o valoare prea mare de filament, va solicita extruderul iar filamentul nu va putea face fata acestei miscari. Un test simplu pe care il poti face este sa reduci viteza de retractie cu 50% si sa observi daca problema dispare. Daca da, atunci setarile de retractie pot fi o parte din problema ta. 

Temperatura de extrudare
Daca dupa setarile de retractie, problema nu a disparut, incearca sa maresti temperatura de extrudare cu 5-10 grade Celsius pentru a imbunatati debitul de filament. Astfel, filamentul se va extruda mai usor, fiind implicate forte mai mici asupra acestuia.

Printarea cu o viteza prea mare
In cazul in care problema nu a fost rezolvata cu ajutorul pasilor de mai sus, urmatorul pas este micsorarea vitezei de printare. Prin acest lucru, motorul extruderului va efectua o miscare mai lenta iar problema poate disparea. Daca foloseai o viteza de printare de 70mm/s, micsoreaza aceasta valoare cu 50% pentru a observa daca problema dispare.

Verifica daca duza a fost infundata
Daca problema persista, este posibil ca hot-end-ul sa fie partial infundat. Te rugam sa citesti articolul ‘’Extruder infundat’’.


Articole similare

 • Sub- Extrudare
  Sub- Extrudare
  Poti recunoaste acest fenomen atunci cand pe suprafetele obiectului construit observati zone unde filamentul nu a fost depus corect. Obiectele ce contin suprafete afectate de sub extrudare, sunt mai...
 • Filament cu noduri
  Filament cu noduri
  Surpriza de a avea un nod in filament poate fi una dintre cele mai dezamagitoare situatii. Acest lucru se intampla tuturor la un moment dat, fie ca esti incepator sau profesionist. Te invitam sa...
 • Extruder infundat
  Extruder infundat
  Extruderul imprimantei 3D reprezinta una dintre cele mai solicitate componente, extrudand multe kilograme de plastic pe parcursul duratei de viata. Mai mult decat atat, plasticul trebuie sa fie...