Ai probleme cu imprimanta ta? CLICK AICI!

Filament cu noduri

Surpriza de a avea un nod in filament poate fi una dintre cele mai dezamagitoare situatii. Acest lucru se intampla tuturor la un moment dat, fie ca esti incepator sau profesionist.
Te invitam sa parcurgi acest articol pentru a afla cum poti preveni sau rezolva aceasta problema.

In primul rand, pentru a clarifica un aspect foarte important, aceste noduri nu pot aparea din fabrica. Prin modul de lucru al utilajelor si principiul de functionare, este imposibil ca filamentul sa fie bobinat cu noduri.
Sunt cateva motive pentru care nodurile pot aparea in filament iar principala cauza este utilizarea necorespunzatoare sau modul de depozitarea al acestuia.

Atunci cand deschizi filamentul, vei observa ca este foarte strans pe rola iar capatul este prins pe margine. Atunci cand incarci filamentul in imprimanta, din cauza tensiunii initiale  firul se va slabi si se va desira cel putin pentru straturile de la suprafata rolei. 

Prima reactie in aceasta situatie este de a desira complet aceste straturi si de a le bobina iar acesta este punctul in care totul poate merge in directia gresita, fara sa iti dai seama.

Filamentul se poate incurca rapid sau uneori poate dura ceva timp iar intr-un proces de printare nodul blocheaza complet rola iar imprimarea este, din pacate, pierduta deoarece extruderul nu va mai putea trage material.

In acest moment trebuie sa opresti procesul si sa retragi filamentul din extruder pentru a avea acces mai usor la rola.
Inainte de a incepe desirarea filamentului, este important sa gasesti un punct in care filamentul mai este tensionat. Il poti folosi pe acela ca punct de baza.
Incepe bobinarea cu atentie iar la final, trece capatul prin gaurile din rola.
Pentru a preveni aceasta problema, este necesar sa mentii o tensiune suficienta in rola atunci cand incarci filamentul in imprimanta si sa folosesti gaurile de ghidaj. Poate dura pana ce acest proces devine un obicei dar pe termen lung te poate feri de printuri esuate.Comentarii

Articole similare

 • Sub- Extrudare
  Sub- Extrudare
  Poti recunoaste acest fenomen atunci cand pe suprafetele obiectului construit observati zone unde filamentul nu a fost depus corect. Obiectele ce contin suprafete afectate de sub extrudare, sunt mai...
 • Filament degradat in extrudor
  Filament degradat in extrudor
  Majoritatea imprimantelor 3D folosesc un extrudor cu o roata dintata ce preseaza filamentul pe un rulment. Dintii aceste roti sunt ascutiti, ceea ce permit prinderea foarte buna a filamentului si il...
 • Extruder infundat
  Extruder infundat
  Extruderul imprimantei 3D reprezinta una dintre cele mai solicitate componente, extrudand multe kilograme de plastic pe parcursul duratei de viata. Mai mult decat atat, plasticul trebuie sa fie...