Ai probleme cu imprimanta ta? CLICK AICI!

Extruder infundat

Extruderul imprimantei 3D reprezinta una dintre cele mai solicitate componente, extrudand multe kilograme de plastic pe parcursul duratei de viata. Mai mult decat atat, plasticul trebuie sa fie dedpus cu ajutorul unei duze de dimensiuni foarte mici (incepand cu 0,2mm).

Inevitabil, uneori pot aparea probleme. Infundarea extruderului poate aparea din cauza corpurilor straine ce ajung in acesta dar si din utilizarea necorespunzatoare. In continuare, prezentam solutiile pentru rezolvarea problemei.

Impingerea filamentului manual

Primul lucru pe care il poti face este sa impingi filamentul pentru a ajuta la desfundarea acestuia. Primul pas este incalzirea duzei. Trebuie sa tii cont de ultimul filament folosit si sa folosesti o temperatura cel putin egala cu cea recomandata de producatorul filametului. 

Dupa incalzire, acceseaza meniul imprimantei si extrudeaza cel putin 10mm, impingand usor filamentul cu mana. In multe cazuri, aceasta mica forta adaugata poate ajuta la desfundare.

Reincarcarea cu filament

Daca filamentul nu se misca, urmatorul pas este scoaterea acestuia. Asigura-te ca duza a ajuns la temperatura corecta iar apoi, cu ajutorul functiei ‘’unload’’ din meniul imprimantei 3D, retrage filamentul. Ca si la primul pas, poate fi necesar sa aplici o forta pentru a ajuta filamentul sa iasa. In varful filamentului vei observa neregularitati in diametru. Este necesar sa tai firul cu foarfeca iar apoi se poate incarca in imprimanta.

Curatarea duzei

Daca pasii anteriori nu au functionat, trebuie sa cureti duza. Acest lucru se poate realiza incalzind duza la 100 grade Celsius iar cu ajutorul unui set de ace subtiri, se elimina impuritatile din acasta. 

Exista numeroase metode de a desfunda o duza. Te rugam sa verifici recomandarile oferite de producatorul imprimantei si sa ne contactezi pentru suport.

Asamblarea corecta a Hot-End-ului

In cazul in care ai schimbat recent duza imprimantei sau ai adus modificari ansamblului, este posibil ca asamblarea sa nu fie corecta. Un aspect important este ca duza si tija de rupere termica sa se uneasca la strangere, in cartusul de incalzire.

Articole similare

 • Filament degradat in extrudor
  Filament degradat in extrudor
  Majoritatea imprimantelor 3D folosesc un extrudor cu o roata dintata ce preseaza filamentul pe un rulment. Dintii aceste roti sunt ascutiti, ceea ce permit prinderea foarte buna a filamentului si il...
 • Sub- Extrudare
  Sub- Extrudare
  Poti recunoaste acest fenomen atunci cand pe suprafetele obiectului construit observati zone unde filamentul nu a fost depus corect. Obiectele ce contin suprafete afectate de sub extrudare, sunt mai...
 • Filament cu noduri
  Filament cu noduri
  Surpriza de a avea un nod in filament poate fi una dintre cele mai dezamagitoare situatii. Acest lucru se intampla tuturor la un moment dat, fie ca esti incepator sau profesionist. Te invitam sa...