Ai probleme cu imprimanta ta? CLICK AICI!

Warping/ Ridicarea colturilor in timpul printarii3D

Odata cu inceperea construirii obiectelor de dimensiuni mai mari, vei observa ce desi primele straturi au avut adeziune buna, mai tarziu piesa va incepe sa se deformeze iar colturile sa se separe de platforma. Aceste deformari pot fi atat de mari incat obiectul se va desprinde complet de platforma si poate provoca chiar si daune imprimantei 3d. Fenomenul este des intalnit printre utilizatori, in special atunci cand folosesc materialul ABS. Explicatia este simpla: modelul se deformeaza din cauza diferentelor de temperatura. De exemplu, daca ABS-ul este extrudat cu 230 C iar apoi ii este permisa racirea pana la temperatura camerei, deformarea va fi de aproximativ 1.5%. Pentru obiectele de dimnsiuni mari, acest procent poate insemna cativa milimetrii de deformare. Pentru a rezolva aceasta problema dar si pentru a evita posibile defectiuni ale imprimantei, te rugam sa parcurgi solutiile de mai jos.


Utilizarea unei platforme incalzite
Majoritatea imprimantelor sunt echipate cu pat incalzit pentru a nu permite straturilor sa se raceasca complet. Pentru materiale precum ABS, temperatura recomandata se afla intre 100-120 C, ce poate reduce considerabil riscul de deformare. Poate fi necesar sa folosesti adezivi speciali pentru platforma pe care ii vei gasi la noi pe site. Acestia sunt de mai multe tipuri, daca ai nevoie de ajutor, ne poti contacta.


Opreste ventilatorul de racire
In acest moment probabil intelegi deja de ce este necesar sa nu existe curenti de aer. Din acest motiv, recomandam sa opresti ventilatorul cand printezi cu ABS sau materiale asemanatoare. Poti verifica si schimba setarile din slicer la sectiunea ‘’Cooling’’.

Utilizeaza o incinta inchisa
Materialele sensibile la curentii de aer (in general materialele folosite pentru prototipuri functionale) necesita printarea in incinta inchisa din doua motive: pot degaja noxe si/sau au nevoie de o temperatura constanta pe durata imprimarii. Totusi, nu recomandam sa aduceti improvizatii imprimantei dumneavoastra. Echipamentele profesionale ce sunt special concepute pentru folosirea materialelor dure, au o constructie cu incinta inchisa.

Materialul folosit are un grad ridicat de umiditate
Este foarte important ca materialul folosit sa fie unul calitativ, uscat si cu tolerante stranse in diametru. Daca problemele de deformare persista, este necesar sa folosesti o statie de dezumidificare si sa aflii mai multe despre depozitarea filamentelor aici.


Setari suplimentare in slicer
Daca ai testat fiecare solutie dar inca exista deformari, trebuie sa revii in slicer pentru cateva ajustari. 

In primul rand, in sectiunea ‘’Platform Adhesion’’ trebuie sa selectezi ‘’Brim’’ sau ‘’Raft’’ in functie de ce material utilizezi. Aceste functii te vor ajuta sa tii modelul lipit de platforma. 

Raft este functia folosita foarte des pentru materialul ABS. Aceasta functie va adauga o suprafata de contact intre obiect si platforma, o suprafata mai solida ce se poate desprinde ulterior de pe obiect.

Brim este functia care va adauga perimetre suplimentare incepand cu exteriorul bazei pentru a o asigura. Aceasta functie poate fi personalizata, numarul perimetrelor fiind stabilit de tine.

Urmatorul lucru pe care trebuie sa il faci este sa analizezi viteza de printare. Poti imbunatati calitatea printarii 3D atunci cand folosesti viteze mai mici. Foloseste intre 10-15mm/ secunda la printarea primului strat si maxim 50mm/s in restul straturilor.



Articole similare

  • Sub- Extrudare
    Sub- Extrudare
    Poti recunoaste acest fenomen atunci cand pe suprafetele obiectului construit observati zone unde filamentul nu a fost depus corect. Obiectele ce contin suprafete afectate de sub extrudare, sunt mai...
  • Filament cu noduri
    Filament cu noduri
    Surpriza de a avea un nod in filament poate fi una dintre cele mai dezamagitoare situatii. Acest lucru se intampla tuturor la un moment dat, fie ca esti incepator sau profesionist. Te invitam sa...