Sub- Extrudare

Sub- Extrudarea in procesul de printare 3D


Poti recunoaste acest fenomen atunci cand pe suprafetele obiectului construit observati zone unde filamentul nu a fost depus corect. Obiectele ce contin suprafete afectate de sub extrudare, sunt mai fragile si au tendinta de a se rupe. Pot exista mai multe motive pentru care intampinati acest fenomen si vom parcurge posibilele cauze si solutii in acest articol.
Verifica duza de extruziune

Primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa verifici daca exista reziduri in duza si sa le elimini cu ajutorul unui kit de curatare duze. In cazul in care nu este suficient, poti inlocui duza cu una noua pentru a verifica daca exista o problema cu aceasta.

Daca duza a fost schimbata recent, este posibil ca aceasta sa fi fost instalata gresit. Montarea incorecta a acesteia poate duce la infundarea hot-end-ului sau curgerea filamentului pe langa duza. Pentru a remedia aceasta problema, te rugam sa parcurgi articolul

Temperatura de extrudare este prea mare sau prea mica

Folosirea unei temperaturi neadecvate poate duce la mai multe tipuri de probleme. Unele materiale precum cele flexibile au nevoie de ajustari personalizate si facute cu atentie deoarece o temperatura prea mica nu va permite topirea filamentului. Materialele compozite spre exemplu, necesita o duza de minim 0,6mm si 0,2mm in inaltimea de strat pentru ca fibrele sa nu ramana blocate in duza. Pentru materialele compozite cu fibra de carbon, este recomandata o duza din otel calit sau cu varf din rubin.


Verifica Tubul PTFE din radiatorul de racire si din tija de rupere termica

Daca curatarea sau inlocuirea duzei nu a functionat, este posibil ca bucati din filament sa fii ramas in acest tub si sa nu permita extrudarea. Filamentul se mai poate bloca in aceasta zona atunci cand schimbarea filamentului nu se realizeaza corect sau cand alimentarea a fost oprita inainte ca duza sa ajunga la o temperatura sub 60 grade Celsius.

Pentru a îndepărta filamentul înfundat și tubul PTFE, îndepărtați clema de prindere, apăsați în jos cuplajul pneumatic din jurul tubului PTFE și trageti ferm de acesta. In unele cazuri, incalzirea hot-end-ului la 200 grade Celsius, poate fi utila. 


Dacă imprimanta ta are un extruder cu acționare directă, va trebui să dezasamblezi tija de rupere termica si sa o cureti pentru a te asigura că filamentul poate fi împins în cartusul de topire fara probleme.

Angrenajul extruderului nu functioneaza corect

Sistemul de impingere al filamentului este format dintr-o roata dintata si un rulment care impinge filamentul spre aceasta. Tensiunea cu care rulmentul apasa pe filament poate fi reglata manual. Este posibil ca arcul ce regleaza tensiunea sa fie slabit iar extruderul nu poate impinge filamentul. Trebuie sa reglezi aceasta tensiune fara ca rulmentul sa apese prea tare pe filament, in caz contrar, acesta se poate rupe.

Setari incorecte din slicer

Este posibil ca marirea vitezei de printare fara o ajustare a temperaturii in prealabil sa duca la fenomenul de sub-extrudare. Filamentul fiind extrudat la o viteza prea mare, nu se poate topi la timp iar debitul de curgere se va micsora, lasand in urma zone fara material. Asigura-te ca ai configurat corect setarile si foloseste setarile prestabilite de slicer-ul folosit in cazul in care intampini probleme.


Filamentul s-a incurcat pe rola

Daca ai trecut prin toti pasii de mai sus iar problema nu a fost rezolvata, trebuie sa verifici daca rola de filament are noduri. Daca aceasta este problema, te rugam sa parcurgi articolul Filament incurcat pe rola.Comentarii

Articole similare

Sub- Extrudare
Sub- Extrudare
Sub- Extrudarea in procesul de printare 3D Poti recunoaste acest fenomen atunci cand pe suprafetele obiectului construit observati zone unde filamentul nu a fost depus corect. Obiectele ce...