Ai probleme cu imprimanta ta? CLICK AICI!

Linii pe suprafata printata

Suprafata printurilor tale este compusa din sute de straturi. Daca totul este in regula, aceste straturi vor fi fine si se vor vedea ca un intreg. Totusi, daca unele setari sunt gresite sau exista propleme hardware, straturile vor deveni vizibile iar suprafata nu va mai fi la fel de neteda.


Depunere inconsistenta
Cea mai frecventă cauză a acestei probleme este calitatea slabă a filamentului. Dacă filamentul nu are toleranțe foarte mici, atunci vei observa aceste variatii pe pereții laterali ai obiectului tau. De exemplu, dacă diametrul filamentului a variat cu doar 5% pe lungimea bobinei, lățimea plasticului extrudat din duză s-ar putea modifica cu până la 0,05 mm. Această extrudare suplimentară va crea un strat care este mai lat decât toate celelalte si va ajunge să arate ca o linie pe suprafata obiectului. Pentru a crea un perete lateral perfect neted, imprimanta ta trebuie să poată produce o extrudare foarte consistentă care necesită plastic de înaltă calitate.


Temperatura prea mare
O temperatura prea mare poate topi plasticul mai mult decat este necesar iar depunerea acestuia va fi incorecta. Pentru o suprafata neteda, trebuie respectat intervalul de temperatura recomandat de producator. Desi o temperatura mai mare poate imbunatati adeziunea intre straturi, poate de asemenea sa creeze alte probleme.


Debitul de extrudare (Flow Rate)
Flow Rate reprezinta debitul de filament care este depus. Aceasta setare se poate ajusta din slicerul folosit de tine. Aceasta setare va trebui ajustata la fiecare obiect deoarece, debitul trebuie sa difere de la o inaltime de strat de 0.1 mm la 0.4mm.
Pentru o calibrare, printeaza un cub. Daca apar linii pe suprafata acestuia, inseamna ca debitul este prea mare. Daca apar spatii libere, inseamna ca debitul este prea mic.


Variatiile de temperatura
Majoritatea imprimantelor 3D folosesc un controler PID pentru a regla temperatura extruderului. Dacă acest controler PID nu este reglat corespunzător, temperatura extruderului poate fluctua în timp. Datorită naturii modului în care funcționează controlerele PID, această fluctuație este frecvent ciclică, ceea ce înseamnă că temperatura va varia cu un model de undă sinusoidală. Pe măsură ce temperatura crește, plasticul poate curge diferit decât atunci când este mai rece. Acest lucru va determina extrudarea diferită a straturilor imprimării, creând creste vizibile pe părțile laterale ale imprimării. O imprimantă reglată corespunzător ar trebui să poată menține temperatura extruderului în +/-2 grade. În timpul imprimării, poti vizualiza fluctuatiile pe display-ul imprimantei. Dacă variază cu mai mult de 2 grade, poate fi necesar să recalibrezi controlerul PID. Te rugăm să consulti manualul imprimantei pentru instrucțiuni exacte despre cum să faci acest lucru.


Probleme mecanice
Dacă sti că extrudarea inconsistenta și variația temperaturii nu sunt de vină, atunci poate exista o problemă mecanică care cauzează linii pe suprafata. De exemplu, dacă patul de imprimare se clătina sau vibrează în timpul imprimării, acest lucru poate face ca poziția duzei să varieze. Aceasta înseamnă că unele straturi pot fi puțin mai groase decât altele. Aceste straturi mai groase vor produce creste pe părțile laterale ale imprimării. 

O altă problemă comună este tija filetată a axei Z care nu este poziționată corect. Pentru a verifica si regla, te rugam sa consulti manualul producatorului.
Articole similare

  • Filamentul nu se lipeste de platforma
    Filamentul nu se lipeste de platforma
    Primul strat este ca fundatia unei cladiri. Aceasta trebuie realizata foarte bine pentru a preveni posibilele probleme. Dezlipirea primului strat este o problema ce poate aparea dar din fericire,...
  • Filament cu noduri
    Filament cu noduri
    Surpriza de a avea un nod in filament poate fi una dintre cele mai dezamagitoare situatii. Acest lucru se intampla tuturor la un moment dat, fie ca esti incepator sau profesionist. Te invitam sa...