Aceasta problema este comuna pentru persoanele aflate la inceput de drum in procesul de printare 3d. Dar totusi, exista o rezolvare foarte simpla! Daca imprimanta ta nu extrudeaza plastic la incepuutul unui print, exista patru posibile cauze. Le vom explica pe fiecare in acest articol.
Extruderul nu a fost curatat la inceputul printului.
Cele mai multe extrudere au tendinta de a lasa filamentul sa curga atunci cand sunt puse pe pauza la o temperatura mare. Plasticul din extruder tinde sa curga din duza, astfel se creaza un gol in interiorul acesteia. Acest fenomen se intampla la inceputul unui print cand imprimanta se preincalzeste dar si la sfarsitul procesului cand extruderul se raceste treptat.
Daca extruderul a pierdut plastic din cauza scurgerii, urmatoarea data cand vei extruda, vei observa o usoara intarziere a extrudarii. Pentru a rezolva aceasta problema, asigura-te ca amorsezi extruderul cu plastic inainte de inceperea printarii modelului 3d. Un mod de a face acest lucru este folosind functia ‘’SKIRT’’. Aceasta functie va desena un cerc in jurul obiectului tau, iar in acest proces va incarca duza cu material si se va curata. Daca ai nevoie de mai multa curatare, poti mari numarul de linii depuse prin functia ‘’SKIRT OUTLINES’’.
Duza este prea aproape de platforma de printare
Daca duza este prea aproape de suprafata de printare, plasticul nu va avea loc suficent pentru a iesi din extruder. Gaura duzei este practic blocata iar plasticul nu poate iesi. Un mod simplu de a recunoaste aceasta problema este atunci cand la primele doua straturi nu se efectueaza depunerea iar ulterior incepe extrudarea. Este posibil sa auzi si un zgomot diferit de la extrudor (angrenajul care impinge filamentul). Pentru a rezolva aceasta problema, trebuie sa maresti distanta dintre duza si platforma. Acest lucru se face prin functia Z offset. Imprimantele cu functia de autocalibrare permit schimbarea acestei valori atat in timpul procesului de printare cat si in afara acestuia. Trebuie sa schimbi valoarea pana cand filamentul este depus corect.
In cazul in care imprimanta ta nu are functia de autonivelare, va trebui sa setezi GCode offsets, functie ce se gaseste in tab-ul G-Code al programelor tip Slicer. Aceasta iti va permite sa faci mici ajustari ale axei Z. Ca exemplu, poti introduce o valoare de 0,05mm pentru ‘’Z axis G-Code offset’’ iar extruderul se va pozitiona cu 0,05mm mai sus fata de platforma. Poti face aceste ajustari pana este suficient spatiu fata de platforma.
Filamentul s-a incurcat in angrenaj
Cele mai multe imprimante 3D folosesc o roata dintata pentru a impinge filamentul spre cartusul de topire (hot-end). Dintii acestei roti intra in filament si astfel controleaza cu acuratete extrudarea. Totusi, daca gasesti bucati mici de plastic in angrenaj sau o sectiune din filamentul tau este ‘’mancata’’, atunci angrenajul nu va mai putea impinge filamentul.
Pentru a remedia aceasta problema, te rugam sa citesti articolul ‘’Filament degradat in extrudare’’
Extruderul este infundat
Daca niciuna dintre sugestile de mai sus nu rezolva problema, inseamna ca extrudorul tau s-a infundat. Acest lucru se intampla cand exista mici bucati straine in extruder, cand plasticul ramane in interior pentru prea mult timp sau cand racirea filamentului nu este suficienta iar acesta devine moale in afara zonei de topire. Rezolvarea acestei probbleme necesita dezasamblarea extruderului deci te rugam sa ne contactezi pentru suport inainte de a incepe.