Printarea 3D a surplombelor fara a folosi structura suport, reprezinta visul oricarei persoane. Aceste structuri suport sunt oarecum deranjante. Dureaza prea mult pentru a se construi, consuma material suplimentar iar uneori poate distruge suprafetele pe care le suporta.
Acesta este motivul pentru care imprimarea 3D cu succes a surplombelor abrupte este un motiv de mandrie pentru fiecare entuziast.
De ce sunt necesare structurile suport?
Desi pot fi o pacoste, structurile sunt o necesitate nefericita. Fara acestea nu am putea printa 3D lucrurile pe care acum putem, iar designerii ar avea experiente provocatoare atunci cand proiecteaza modele pentru imprimarea 3D.
Posibilitatea de a imprima obiecte cu inclinatii mai mari de 45 grade, poate economisi atat timp cat si bani. Sunt necesare cateva modificari.
Cum sa printezi surplombe mai calitative?
Calitatea este influentata de materialul pe care il folositi, setarile pe care le realizati iar in unele cazuri, de caracteristicile imprimantei 3D.
Micsoreaza temperatura extruderului
Cu exceptia cazului in care exista un motiv anume pentru a nu face acest lucru, mentinerea extruderului la o temperatura mai mica este o idee buna pentru a preveni mai multe probleme, inclusiv in cazul surplombelor.
Extrudand materialul la o temperatura mai sczuta, timpul de racire al materialului dupa extrudare este mai mic. Straturile ce depasesc perimetrele printate anterior, au tendinta de a ‘’cadea’’ sau de a se indoi atunci cand sunt prea fierbinti. Micsorand temperatura, puteti observa o imbunatatire a calitatii.
Mareste viteza ventilatorului de racire
Daca temperatura extruderului este deja minima si scaderea acesteia nu se justifica, folosirea unui debit mai mare de aer poate fi solutia pentru tine. Solidificarea mai rapida a straturilor este ceea ce urmarim in acest caz. Totusi, recomandam gasirea unui punct de mijloc deoarece o racire prea rapida, poate cauza efectul de ‘’warping’’ sau desprinderea de pe duprafata de printare in cazul materialelor precum ABS, materiale sensibile la curentii de aer.
Micsoreaza viteza de lucru
Printarea cu o viteza redusa, rezolva in general mai multe probleme. Calitatea printarii este imbunatatita datorita vibratiilor reduse iar adeziunea intre straturi devine mai solida. Folosind o viteza mai mica de printare, filamentul este asezat mai precis atunci cand unghiul devine foarte mare iar acesta are suficient timp de racire.
Incearca o inaltime de strat mai mica
In imprimarea 3D FDM, arcele, ‘’podurile’’, sunt printate gradual, strat cu strat. Extruderul depune material depasind perimetrul stratului anterior pentru a putea realiza unghiul foarte mare. Folosirea unui strat mai subtire va face aceasta trecere mai usoara, straturile se vor suda mai bine iar structura suport poate fi optionala. In acelasi timp, suprafata de sub consola va fi mai neteda.
Sigur ca timpul de printare va creste dar, astfel puteti economisi material si puteti exclude etapa de post-procesare a obiectului.
Folosirea straturilor adaptive
Optiunea ‘’Straturi Adaptive’’ este o optiune relativ noua, experimentala. Aceasta este disponibila doar in unele programe de tip slicer, precum Xdesktop de la Zaxe3D. ‘’Adaptive Layers’’ va permite setarea a doua grosimi de strat, una pentru surplombe unde puteti micsora aceasta valoare pentru rezultate mai bune, cealalta standard, pentru restul obiectului. Astfel, veti optimiza timpul de printare dar si calitatea detaliilor. In cazul printarii cu o grosime de strat mica (0.1mm) timpul de printare ar creste considerabil.
In incheiere…
Rezultatele obtinute in urma aplicarii acestor solutii pot varia in functie de imprimanta 3D detinuta. Efectuarea unor print-uri de test te poate ajuta pentru a determina un sablon standard. In momentul in care ai reusit sa printezi surplombele pe care le doresti, vei incepe sa printezi mai rapid, economic si calitativ.