Ai probleme cu imprimanta ta? CLICK AICI!

Ce este PET-ul: Caracteristici, tipuri de material și recomandări de utilizare

Tereftalatul de polietilenă (PET) este un material termoplastic utilizat în cadrul procesului de printare 3D. 


De altfel, această resursă este utilizată la scară mare în multe industrii, de la cea alimentară până la cea textilă, datorită adaptabilității ridicate și a prețului de achiziție extrem de avantajos, raportat la calitatea oferită. 

Află care sunt principalele caracteristici și întrebuințări ale tereftalatului de polietilenă în printarea 3D, alături de alte informații esențiale, pentru a putea achiziționa mai târziu din oferta magazinului nostru cele mai bune soluții de care ai nevoie: 

Ce proprietăți au filamentele PET? 

Analizând la modul general principalele caracteristici ale acestora, este important de menționat următoarele aspecte:


  • filamentele PET nu interacționează cu apa sau cu alte ingrediente/produse alimentare, de aceea, recipientele realizate din acest material sunt ideale pentru depozitarea mâncărurilor;


  • din punct de vedere al greutății pe care o pot susține, filamentele PET se numără printre cele mai rezistente tipuri de material utilizate în producția ușoară;  
  • de asemenea, sunt deosebit de rezistente la șocuri de natură mecanică asupra suprafeței de material, așa cum pot fi ruperile, ciobiturile sau zgârieturile. 


Ce avantaje asigură filamentele PET în printarea 3D?

Raportându-ne acum strict la obținerea unor modele 3D cu ajutorul acestei clase de materiale, avantajele în utilizare pe care le oferă filamentele PET sunt variate:


  • raport greutate–rezistență foarte avantajos; 
  • cromatică variată și niveluri de transparența diferite;
  • nu emană mirosuri neplăcute în timpul printării; 
  • flexibilitate foarte bună; 
  • au un nivel ridicat al rezistenței chimice; 
  • suprafață a modelelor cu un aspect lucios; 
  • filamentele pot fi sterilizate cu simplitate. 

Câte categorii de filamente PET există?

Clasificarea filamentelor PET se realizează în funcție de anumite criterii printre care proprietățile materialului sau domeniul în care se utilizează. Astfel, filamentele PET se împart în trei categorii distincte: 

Filamente PET 

  • într-o formă neprocesată, filamentele PET propun o gamă variată de nuanțe, precum și niveluri de transparență diferite. Acest tip de material este flexibil, însă foarte rezistent, proprietăți de produs esențiale în procesele de printare 3D. 
  • comparativ cu filamentele ABS și PLA, cele de PET emană mai puțin miros, în timpul procesului de realizare a modelului 3D conceput.

Filamente PET-G

  • glicolul modificat(G), adăugat în formula variantei simple de filament PET, contribuie la creșterea nivelului de rezistență a materialului, fără a îngreuna modul în care se utilizează în proces; 
  • de altfel, caracteristicile de bază ale unui filament PET-G combină rezistența filamentului ABS cu fiabilitatea filamentului PLA.  

Filamente PET-CF

  • păstrând proprietățile de bază ale celor două variante de material de mai sus, filamentele PET-CF oferă și o serie de îmbunătățiri; 
  • stratul de fibră de carbon (CF) al acestui tip de filament PET asigură și multă rezistență în etapa de lucru, la o greutate mai redusă; 
  • de aceea, reprezintă varianta ideală pentru domenii de lucru în care cele două proprietăți de material sunt esențiale pentru rezultatul final (ex: drone 3D). 

Cu ce tipuri de imprimante 3D sunt compatibile?

Se recomandă ca filamentele PET să fie procesate cu ajutorul unei imprimante 3D cu pat încălzit. Această proprietate a dispozitivului poate garanta faptul ca printul nu se va deforma pe scară largă. 


Se recomandă începerea procesului cu o valoare presetată a temperaturii de 80° C, pentru a observa dacă primul strat de filament PET se lipește sau nu de patul imprimantei tale 3D. 

Întrebări despre utilizarea filamentului PET în printarea 3D

Pentru ultima parte a articolului nostru de astăzi, am pregătit pentru tine unele dintre cele mai frecvente întrebări despre acest material, însoțite de răspunsurile potrivite: 

PET-ul este un material toxic?

Tereftalatul de polietilenă nu este un material toxic, de aceea, este utilizat chiar și industria alimentară, în cadrul procesului de realizare a ambalajelor. 

PET-ul este un material biodegradabil?

Nu, însă PET-ul poate fi reciclat, reducându-se astfel nivelul de poluare din mediul înconjurător. 

Ce valori termice se recomandă pentru printarea 3D?

În general, temperatura pentru printarea 3D cu filamente PET trebuie să aibă o valoare cuprinsă în intervalul 220°C - 250°C. Totodată, patul de imprimare al dispozitivului utilizat trebuie să fie încălzit la o valoare a temperaturii cuprinsă între 50°C și 75°C

Cum se pot procesa filamentele PET?

Modelele 3D obținute cu ajutorul filamentelor PET sau PET-G se pot șlefui ulterior cu ajutorul unui șmirghel. De asemenea, se pot vopsi și/sau lăcui, după finalizarea procesului de printare. 

Cum se depozitează filamentele PET? 

Acestea trebuie depozitate într-un mediu fără lumină și uscat, deoarece tereftalatul de polietilenă este un material higroscopic, fapt ce îi permite să absoarbă umiditatea din jur. Filamentele PET pot fi păstrate în pungi cu sistem de sigilare etanșă.  


Te invităm să descoperi oferta noastră de filamente PET pentru printare 3D, alături de alte soluții care simplifică întregul proces de obținere a modelelor concepute în activitatea ta.



Comentarii

Articole similare