Ai probleme cu imprimanta ta? CLICK AICI!

Ce este acidul polilactic (PLA): Caracteristici și întrebuințări

     Acidul polilactic (PLA) este un material bioplastic utilizat frecvent pentru printările 3D din anumite industrii, fiind apreciat pentru rezistența sa din timpul prelucrării, dar și pentru faptul că poate fi achiziționat într-un număr mare de nuanțe. 


     Află mai multe despre caracteristicile și utilitatea PLA-ului pentru cei care printează 3D, modul în care acesta poate fi obținut, dar și despre aplicațiile asociate acestui tip de filament. Cunoscând toate aceste informații, poți comanda online de pe site produsul potrivit: 

     Ce este și cum se obține PLA?

  Spre deosebire de alți polimeri termoplastici, obținuți în general prin distilarea și polimerizarea rezervelor de petrol neregenerabile, acidul polilactic (PLA) derivă din materii prime regenerabile, precum trestia de zahăr, rădăcinile de tapioca sau amidonul de porumb. De aceea, PLA-ul este un material biodegradabil, odată expus factorilor mediului natural. 

   Se poate obține prin două metode de lucru: condensare sau polimerizare. În majoritatea cazurilor, fabricarea PLA-ului se realizează prin metoda numită “polimerizarea prin deschiderea inelului”, în cadrul căreia catalizatori metalici se combină cu lactidă, generând astfel molecule mai mari de PLA. 

   În cazul metodei de obținere a acidului polilactic prin condensare, dinamica procesului de lucru este asemănătoare cu cea din cazul de mai sus, însă diferă prin valorile termice utilizate, dar și prin produșii condensați, obținuți ca rezultat al acestei reacții. 

     Care sunt caracteristicile acestui poliester?

  Acidul polilactic (PLA) răspunde în fața temperaturilor ridicate (termoplastic) și, la fel ca alte tipuri de poliester din această categorie, devine lichid la un punct de topire cuprins între 150-160° C. Se poate răci și reîncălzi apoi încă o dată, fără a se observa degradări majore. 

  Așadar, odată ce a fost expus unor temperaturi foarte mari, PLA-ul nu arde, ci se topește. Această reacție permite turnarea sa prin injecție, pentru ca apoi, acest poliester termoplastic să poată fi reciclat. În cazul unui poliester termorigid, supunerea la temperaturi mari nu poate fi realizată decât o singură dată, în timpul turnării sale prin injecție. 

     Ce beneficii sunt asociate utilizării de PLA?

  Filamentele de PLA sunt preferate de către cei care utilizează imprimante 3D datorită multitudinii de beneficii pe care le oferă. Iată care sunt cele mai importante dintre acestea:

     -Sunt simplu de folosit pentru realizarea modelelor 3D, fiind printre cele mai recomandate pentru începători. Nu necesită un pat încălzit, deoarece au o aderență foarte bună. De asemenea, pe modelele 3D din filamente PLA se pot realiza fără probleme detalii variate. 

     -De obicei, utilizarea PLA-ului nu determina probleme tehnice la nivelul imprimantei 3D, așa cum se poate întâmpla în cazul altor materiale (exemplu: înfundarea duzei). Totodată, comparativ cu alte filamente, cele de PLA necesită o temperatură de printare scăzută. 

     -PLA poate fi utilizat și pentru printări 3D acasă, deoarece nu este un tip de filament care să emane un miros neplăcut, la momentul topirii. De asemenea, oferă o paletă cromatică mai mare, astfel încât obiectele astfel obținute să aibă diferite culori. 

     -Este un material biodegradabil, cu o perioadă necesară degradării mult mai redusă, comparativ cu alte filamente pentru printare 3D. Mai mult decât atât, se poate recicla prin hidroliză, fiind readus în starea inițială fără a-și pierde proprietățile amintite mai sus.  

     În ce industrii se recomandă utilizarea de PLA?

  Datorită acestor beneficii pe care le asigură pentru printări 3D, filamentele PLA reprezinta soluția optimă acolo unde aspectul sau forma contează mai mult decât rezistența materialului. Așadar, iată în ce industrii sunt acestea utilizate:

     Automotive 

  Cu ajutorul printării 3D, se pot obține șabloane de piese și prototipuri. Dacă urmează ca acestea să fie supuse unor valori termice ridicate, este recomandat să se țină cont de caracteristicile acestor filamente amintite mai sus.

     Arhitectură 

  Se economisește foarte mult timp, atunci când se optează pentru modelarea 3D cu filamente de acid polilactic. De asemenea, sunt salvate alte materii prime utilizate până nu demult pentru astfel de schițe: lemn, metal, sticlă, hârtie etc. 

     Medicină 

  PLA poate fi utilizat pentru printarea 3D a unor dispozitive sau piese ale acestora, introduse în corpul uman, în cazul unei intervenții chirurgicale sau al unei alte proceduri care implică evaluarea de specialitate. De asemenea, mai reprezintă o opțiune pentru realizarea 3D a unor sisteme pentru fixarea oaselor lezate sau pentru producerea de țesut nou.  

     Industria alimentară 

  Filamentele PLA sunt considerate ca fiind sigure pentru depozitarea produselor alimentare. De aceea, pot fi utilizate pentru realizarea de caserole, cutii sau alte tipuri de recipiente cu un astfel de rol. 

     Industria textilelor 

  Studiile realizate până acum indică faptul că obiectele vestimentare realizate din filamente PLA sunt mai ușoare și pot asigura o ventilație mai bună, comparativ cu alte tipuri de poliester, prezente în țesătură. 

     
     Cum trebuie setată imprimanta 3D pentru utilizarea PLA?

  Modelarea 3D a filamentelor PLA nu implică setări speciale ale imprimantei 3D. Așa cum menționam și puțin mai devreme, aderența foarte bună a materialului nu implică necesitatea unui pat încălzit. În cazul în care se optează, totuși, pentru printarea 3D a PLA-ului pe pat încălzit, dinamica procesului se simplifică dacă temperatura este setată între 50-60°C. 


  Îți recomandăm să citești informațiile tehnice ale produsului de care ești interesat, deoarece temperatura de printare (precum și alte caracteristici) poate varia de la un tip de filament PLA la altul. O valoare termică prea mare poate cauza scurgerea materialului procesat în afara duzei cu impact negativ asupra formei finale a produsului 3D. 


  În privința vitezei de printare cu filamente de acid polilactic (PLA), se recomandă intervalul cuprins între 30 mm/sec și 90 mm / s. Îți recomandăm să alegi o imprimantă cu ventilator, pentru răcirea produsului printat. O soluție fără sistem de ventilație poate afecta calitatea modelului 3D respectiv. 


  Descoperă filamentele de acid polilactic (PLA) din oferta 3DinBox și alege cele mai bune soluții pentru nevoile tale. Ai parte de o gama variată de produse, cu prețuri foarte avantajoase.


  Înainte de a finaliza comanda online, vezi și ultimele promotii pe care ți le punem astăzi la dispoziție, pentru a avea la îndemână produse pe cât de convenabile, pe atât de utile în procesul de printare 3D. Comentarii

Articole similare