Ai probleme cu imprimanta ta? CLICK AICI!

Proiectarea: primul pas în printarea 3D

Pentru a obține modelele 3D pe care vrei să le utilizezi în activitatea ta, va trebui să treci mai întâi printr-o primă etapă esențială acestui proces: proiectarea acestora. 

 

Înțelegerea și aplicarea noțiunilor de bază privind utilizarea unor programe software dedicate proiectării 3D sunt deosebit de esențiale. Mai mult decât atât, utilizând soluțiile de modelare 3D pliate pentru obiectivele tale, poți obține cele mai rezultate, într-un timp optim.

 

Având deschis toolul potrivit, poți realiza ajustări în timp real asupra structurii modelului 3D cu o precizie milimetrică (mai ales dacă ai o imprimantă care utilizează rășini). Continuă să citești acest articol, pentru a înțelege mai bine proiectarea - o etapă de bază a printării 3D.

Cum lucrezi cu programele software în printarea 3D?

Pentru a putea printa 3D, ai nevoie de programe software dedicate:

1. Programul de modelare propriu-zis (CAD)

Software-ul CAD (Computer-Aided Design) îți permite să construiești de la zero modelul 3D, utilizând funcții simplu de înțeles și aplicat. Dacă ai deschis cel puțin o dată, din curiozitate sau în scop profesional, o versiune de Adobe Photoshop sau Adobe Illustrator, știi că programele de modelare 3D descriu o dinamică de lucru asemănătoare.

 

Există o mulțime de programe CAD pentru printare 3D, unul dintre cele mai cunoscute fiind AutoCad, creat de Autodesk. Acesta s-a bucurat de un val uriaș de popularitate, deoarece a fost primul tool pentru proiectare grafică tridimensională disponibil pe un computer personal. Alte programe utilizate în prezent pentru modelarea grafică a obiectelor 3D sunt:

 

  • Fusion360 - excelent pentru proiectarea și printarea unor modele 3D, mai ales în domenii de activitate asociate mecanicii;
  • 3ds Max - compatibil cu toată gama de imprimante 3D; este popular și printre cei care dezvoltă jocuri video sau proiecte de arhitectură;
  • ThinkerCAD - un instrument CAD free care permite utilizatorilor să construiască modele 3D cu ajutorul unor funcții simplu de înțeles; este dedicat în special începătorilor.
  • Blender - program free de tip open-source pentru proiectarea 3D;
  • Siemens XS - program pentru design și proiectare 3D, dedicat avansaților;
  • Solidworks - software pentru modelarea elementelor 3D utilizate în activități industriale;
  • Catia - program de proiectare 3D dedicat avansaților, util pentru aplicații în inginerie.

 

Înainte de a alege un model de imprimantă 3D de pe site, asigură-ta că aloci timp suficient unei documentari avansate privind compatibilitatea dispozitivului cu un anumit program CAD, util în activitatea pe care o desfășori. Astfel, vei putea profita la maximum de funcțiile oferite, pentru a obține exact forma și detaliile proiectate în programul software.

 

De asemenea, este important să știi cu ce tipuri de fișier este compatibil slicerul utilizat, astfel încât să poți transforma modelele grafice în obiecte propriu-zise.

2. Slicer 3D

Pentru ca informațiile din fișierul programului CAD să fie preluate de imprimantă, modelul proiectat trebuie structurat pe straturi bidimensionale (slices). Acest lucru va fi posibil, dacă deschizi în desktop un program de tipul Slicer 3D.

 

Acesta este un tool software care permite convertirea modelului 3D realizat într-un limbaj (blocuri de date) pe care imprimanta 3D utilizată în proces îl poate citi. Ultimaker Cura sau 3DSlicer sunt programe de slicing 3D de tip open-source utilizate frecvent în această etapă.

 

Ultimele versiuni ale programelor CAD de proiectare 3D includ și funcții de slicing, astfel că nu mai este nevoie să utilizezi două programe diferite pentru acești doi pași importanți (aceasta situație poate fi valabilă doar pentru anumite domenii de activitate). De aceea, este important să faci un research bine documentat, înainte de orice achiziție.

3. Program de scanare (opțional)

Scanarea unui model 3D reprezintă o opțiune atunci când ai realizat deja o piesă asemănătoare cu aceea pe care dorești să o refaci, la o înaltă rezoluție și cu garanția captării texturii. Se utilizează un scanner special care poate reprezenta grafic în programul de scanare un nor de puncte pentru a se putea reproduce digital modelul fizic al obiectului respectiv.

Sfaturi pentru etapa de proiectare 3D

Iată o serie de sfaturi pentru a te asigura că proiectezi obiecte ce pot fi imprimate apoi 3D, fără probleme de natură tehnică din cauza limitărilor pe care nu le-ai luat în calcul:

Raportează-te la dimensiunile imprimantei

Asigură-te că modelul proiectat grafic în toolul CAD are dimensiuni ce pot fi încadrate pe patul de printare al imprimantei 3D, iar obiectul poate fi imprimat în cadrul unui singur proces.

 

Poți aplica și tehnici de modularitate în proces (combinarea mai multor elemente 3D, printate separat pentru obținerea formei) dacă dimensiunile modelului nu sunt compatibile cu cele ale dispozitivului, însă o astfel de abordare necesită un exces de resurse.

Ia în calcul dimensiunile duzei

Dacă proiectezi modele 3D de dimensiuni reduse, ține cont de dimensiunea orificiului duzei. Duzele de dimensiuni mari asigură o viteză de printare mai bună, însă orificiile acestora pot afecta acuratețea detaliilor pe care le-ai proiectat în programul software.

Evită proiectarea colțurilor ascuțite

În programul CAD utilizat; poți realiza fără probleme obiecte cu muchii și colturi ascuțite, însă, în timpul modelării propriu-zise, liniile respective se pot deforma dacă nu utilizezi setup-ul potrivit. Asigură-te că materiile prime și tehnologia utilizate permit modelări 3D de precizie. 

Codul G și materialele utilizate în imprimarea 3D

Codul G (G-code: limbajul de programare care trasează coordonatele pe patul de imprimare) este utilizat atât în cazul utilizării unor imprimante FDM (cu filament), cât și al imprimantelor 3D care funcționează pe bază de rășini. Însă este puțin probabil ca același fișier G-code să funcționeze pe două imprimante diferite.

 

Fișierele G-code ale imprimantelor pot conține comenzi diferite în funcție de placa de control a device-ului utilizat în proces sau de dimensiunile patului de printare. De aceea, cel mai indicat este să îți generezi propriile fișiere G-code pentru fiecare model pe care dorești să îl printezi.

 

Asigură-te că utilizezi un program de proiectare CAD care generează coduri G în mod direct, astfel încât să nu mai fie necesară utilizarea într-o etapă secundară a unui slicer 3D. Astfel, timpul de proiectare și pregătire a modelului pentru imprimarea propriu-zisă poate fi îmbunătățit.

 

Descoperă în zona de articole și alte informații la fel de utile despre ultimele servicii disponibile în oferta noastră! În curând, vom lansa serviciul de printare 3D cu acoperire națională. Primești piesele imprimate prin curier, la dimensiuni și forme conforme cu nevoile tale, având astfel posibilitatea de a-ți vedea visul prinzând contur, chiar și fără a dispune de o imprimantă 3D!

 

3D in The Box. We Bring Technology To You