Ai probleme cu imprimanta ta? CLICK AICI!

Imprimarea 3D în construcții

Poți să faci diferența dintre o casă construită cu cărămizi și una ridicată prin procedeul imprimării 3D? La prima vedere, cel mai probabil, nu. Dacă, însă, te uiți cu atenție, vei observa că straturile de material au fost lipite peste o fundație deja construită. Având în vedere că acest proces inovator nu reprezintă, cel puțin până în prezent, o amenințare pentru forța de muncă umană, probabil că în viitor va fi utilizat la scară largă. 

Am discutat deja în alt material despre printarea 3D în industria automobilistică, așadar, hai să descoperim cum funcționează și care sunt avantajele de care putem beneficia atunci când vorbim despre construcții prin imprimare 3D. 

Ce înțelegem prin imprimare 3D în construcții? 
La momentul actual, există două metode prin care imprimarea 3D se manifestă în domeniul construcțiilor: fie prin utilizarea unei imprimante atașate unui braț robotizat care construiește efectiv casa, fie prin utilizarea unor imprimante 3D industriale care produc diverse componente ce vor fi asamblate ulterior și folosite în procesul de construcție.
Deși nu este o idee deloc nouă, acest procedeu existând încă din anii ’80, de-abia în zilele noastre, tehnologia a devenit eficientă, mai exact costurile au scăzut suficient de mult pentru utilizarea la scară largă. Mare diferență între imprimantele obișnuite și cele 3D pentru construcții nu prea există. Cu ajutorul unui software, inginerii realizează etapa de proiectare, iar apoi imprimanta 3D folosește diverse materiale pe care le va injecta pe platformă conform planului stabilit.

Cum funcționează imprimarea 3D în construcții?
Așa cum spuneam și mai sus, în prima fază, va fi necesară crearea unui model computerizat tridimensional. Apoi, se va folosi o combinație de ciment, plastifiant, umplutură și alte materiale, combinație ce va fi depozitată în dispozitiv și mai apoi trimisă către capul de imprimare.

Amestecul este pulverizat prin duză pe suprafața locației sau pe straturile imprimate în prealabil. Pentru imprimarea 3D în construcții, avem de-a face, așadar, cu următoarele tipuri de imprimante:

1. Imprimantă 3D cu brațe articulate: este formată dintr-un cadru, un cap de imprimare și trei brațe articulate. Cu ajutorul acestui model, poți „tipări“ clădirile în întregime sau pe secțiuni.

2. Imprimantă Delta, produs care nu este limitat de modelarea tridimensională și poate crea forme ceva mai complicate. Capul de imprimare va fi suspendat de pârghii atașate de ghidajele verticale.

3. Imprimantă robotizată: beneficiază de un robot sau de o rețea de roboți controlați de un computer. Vorbim despre un manipulator industrial echipat cu extrudere.


Care sunt avantajele imprimării 3D pentru firmele de construcții?

De ce ar recurge o firmă de construcții la imprimarea 3D sau la servicii de imprimare 3D? Iată care sunt beneficiile de care s-ar putea bucura aceasta: 

1. Eliminarea deșeurilor de construcții. Materialele folosite sunt naturale și în general disponibile local. Evident, în acest caz, vorbim și despre economisirea energiei necesare pentru transport, construcție și producție. În plus, prin înlocuirea materialelor naturale cu cele tradiționale, care conțin și substanțe chimice toxice, se va reduce semnificativ și gradul de toxicitate al mediului de construcție.

2. Costurile scăzute. Casele pot fi construite la prețuri accesibile, astfel devenind o variantă optimă și pentru persoanele din regiunile mai sărace sau care au fost afectate de dezastre naturale. Imprimanta 3D poate funcționa non-stop, ceea ce înseamnă că proiectul va fi finalizat mai repede, și sunt eliminate costurile cu forța de muncă necalificată;

3. Crește gradul de personalizare a construcțiilor. Utilizarea acestei tehnologii asigură posibilitatea de a crea modele unice, aproape imposibil de obținut prin folosirea tehnicilor tradiționale.

4. Reducerea erorilor umane și creșterea standardelor de siguranță în muncă. Cu ajutorul imprimării 3D, se pot reduce drastic numărul morților sau al accidentelor înregistrate pe șantiere, iar erorile vor fi minime, din moment ce construcția este automatizată. În plus, dispare grija depozitării sau deteriorării materialelor. 

5. Creșterea competitivității. Companiile de construcții care apelează la aceste tehnologii pot intra pe piețe noi și pot oferi servicii la care competiția nu are încă alternativă. 


Se pare că imprimarea unei locuințe costă aproape jumătate din prețul unei construcții tradiționale, iar zidurile ar putea fi ridicate, în funcție de complexitatea proiectului, în doar câteva zile. Va lua amploare această tehnologie pe viitor? Rămâne de văzut!



Comentarii

Articole similare

  • Proiectarea: primul pas în printarea 3D
    Proiectarea: primul pas în printarea 3D
    Pentru a obține modelele 3D pe care vrei să le utilizezi în activitatea ta, va trebui să treci mai întâi printr-o primă etapă esențială acestui proces: proiectarea acestora. Înțelegerea și...
  • Cum alegi imprimanta 3D potrivită nevoilor tale
    Cum alegi imprimanta 3D potrivită nevoilor tale
    În ultimul deceniu, imprimarea 3D a devenit o adevărată comoară pentru multe domenii: de la aplicații strict industriale, până la mici businessuri sau chiar în școli de arte și meserii ori în mici...
  • Printarea 3D în tehnică dentară
    Printarea 3D în tehnică dentară
    Printarea dentară 3D a revoluționat domeniul stomatologiei, alături de numeroase alte nișe de activități. Această tehnică este precisă, rapidă, eco-friendly și cu o acuratețe impresionantă. În...