Ai probleme cu imprimanta ta? CLICK AICI!

Erori frecvente în utilizarea imprimantelor 3D

Poate cel mai important beneficiu al imprimării 3D este faptul că acum fiecare dintre noi are posibilitatea de a deveni creator de orice, din confortul casei personale. Deși, acest proces poate fi învățat și pe cont propriu, dacă vrei să te perfecționezi, sfatul nostru va fi să urmezi și un curs de imprimare 3D. Astfel, te asiguri nu numai că primele tale printuri vor fi perfecte, ci vei evita și cele mai frecvente erori de utilizare a imprimantelor 3D. 


Dacă până acum te-am lămurit în legătură cu tot ce înseamnă proiectarea și ți-am prezentat cele mai comune probleme care pot apărea în procesul de utilizare a unei imprimante 3D, mai exact warpingul, apariția liniilor pe suprafața printată sau lipsa extrudării, în cele ce urmează dorim să-ți prezentăm cele mai comune erori de utilizare, dar și cum să le eviți. 


N-ai calibrat corespunzător imprimanta 

Cele mai multe erori de printare apar atunci când utilizatorul n-a reglat corect imprimanta înainte de utilizare. Poate că ai rămas fără filament și n-ai observat sau poate duzele sunt înfundate. Așadar, ocupă-te de toate verificările înainte de a demara procesul de printare. Deși unele imprimante sunt deja precalibrate, multe au nevoie de o ajustare a setărilor înainte de a începe să funcționeze. În consecință, citește mai întâi manualul. 

Poate, cea mai mare eroare de calibrare este chiar faptul că nu ai reglat corespunzător patul imprimantei. Suprafața de lucru reprezinta contactul direct cu obiectul ce se va construi. O înălțime incorectă sau un plan înclinat pot strica tot proiectul. Dacă imprimanta are setări manuale de ajustarea a planului, va fi nevoie să ajustezi șuruburile pentru a te asigura că patul este perfect drept. Partea bună este că trebuie să te ocupi de acest proces destul de rar, atâta timp cât nu mai muți imprimanta apoi. 




Nu generezi corect structura suport

Anumite modele pe care vei dori să le imprimi vor avea și elemente care sunt suspendate, adică nu se sprijină pe nimic. Pe parcursului printarii, filamentul se va topi și în lipsa unui spațiu de depunere va pica direct pe pat, caz în care modelul nu va arăta așa cum îți dorești. 

Sfatul nostru este să analizezi întotdeauna în secțiunea preview a slicer-ului cum este adăugată structura suport. În același timp, vei înțelege mai bine cum funcționează și vei putea realiza setări mai avansate în viitor. Partea bună este că majoritatea variantelor de software de imprimare 3D te ajută în acest sens. 


Nu folosești materialul potrivit

Există foarte multe opțiuni de material pentru imprimantele 3D, mai exact filamente și rășini printre care ABS, policarbonat, nylon, ceramică și multe altele. Problema apare dat fiind faptul că fiecare material are proprietăți diferite în ceea ce privește duritatea, flexibilitatea și așa mai departe. 

Fiecare tehnologie de printare și fiecare proiect individual presupun un anumit material pe care vei fi nevoit să-l folosești. Dacă ignori indicațiile producătorului, nu te mira dacă proiectul tău nu va arată conform designului sau nu va putea fi folosit în scopul în care l-ai creat. 


Nu folosești tehnologia potrivită de printare

În continuarea ideii de mai sus, problema poate să țină și de tehnologia de printare, nu doar de material. Cu alte cuvinte, fiecare tehnologie de printare se potrivește doar cu un anumit tip de material. De pildă, materiale precum ABS, poliamidele și alumidele nu pot fi printate împreună. Dacă vrei să realizezi totuși această combinație, vei fi nevoit să folosești mai multe tehnologii de printare. 

Pentru material din plastic sau alumide, va fi necesar să folosești tehnologii precum FDM (Fused Deposition Modeling) sau SLS (Selective Laser Sintering). Pentru rășini sau materiale din ceară, se recomandă tehnologiile SLA (Stereolithography) sau DLP (Digital Light Processing). Cel mai probabil, vei avea nevoie și de o imprimantă multijet. 


Nu monitorizezi procesul

Uneori, procesul de imprimare 3D poate dura chiar și câteva ore, în funcție de complexitatea proiectului. Anumiți utilizatori preferă să-și ocupe timpul cu altceva și lasă imprimanta să funcționeze singură pe întreaga durată a procesului. Sigur, poate te gândești că așa economisești timp, dar dacă apar anumite probleme în procesul de imprimare, aparatul nu le va regla de la sine. 

Rezultatul? Proiectul nu va ieși așa cum te așteptai și ai consumat pe deasupra și o mulțime de material și electricitate. În plus, pe lângă timpul pierdut, riști și alte defecțiuni ale aparatului! Astfel, recomandarea experților va fi să supervizezi întotdeauna procesul de printare, de preferat cel puțin o dată la 15 minute. 


N-ai setat corect grosimea peretelui

O regulă pe care trebuie să o respecți este ca grosimea peretelui să nu fie mai mică decât diametrul duzei. În caz contrar, vei observa că anumite porțiuni din modelul tău lipsesc. Așadar, dacă duza pe care o voi folosi are un diametru de 0,4mm, încearcă să construiești pereți cu valori multiplu de 0.4mm. În acest mod vei putea optimiza viteza de printare în favoarea unui timp mai scurt de lucru. Din fericire, grosimea pereților se poate seta încă din proiectarea modelului 3D. Asigură-te că optimizezi proiectul în funcție de set-up-ul imprimantei 3D.


Urmează sfaturile noastre și evită erorile de mai sus, iar șansele tale de a obține un model perfect de fiecare dată vor crește substanțial! 





Articole similare