Imprimantele 3D asigură un proces simplificat de obținere a unui prototip, testat și regândit în timp real, conform ajustărilor realizate în toolul software pentru modelare grafică. Aceste tehnologii permit libertate de exprimare creativă și un efort concentrat pe acuratețea detaliilor.
Dacă soluțiile de prelucrare tradiționale pot dura săptămâni sau chiar luni pentru obținerea anumitor modele, printarea 3D se realizează pe intervale de timp reduse, datorită unei tehnici bune care implică obținerea modelului prin suprapunerea repetitivă a straturilor de material.
Ce sunt imprimantele 3D?
Imprimantele 3D sunt dispozitive cu ajutorul cărora se pot obține fizic modele tridimensionale, concepute în programul de modelare 3D cu care se lucrează. Producția se bazează pe un proces de lucru aditiv: straturi de material se adaugă prin suprapunere, obținându-se astfel în format fizic modelul grafic dezvoltat (proiectare asistată de calculator).
Istoria imprimantelor 3D accesibile tuturor este una relativ recentă. Dacă în urmă cu două sau trei decenii, aceste tehnologii erau dedicate exclusiv proceselor de lucru industriale, în prezent, oricine poate realiza proiecte pe bază de modelare/printare a modelelor 3D de prototip, datorită accesului rapid la materiile prime și know-how.
Cum funcționează imprimantele 3D?
Procesul de printare 3D este unul complex, fiind structurat pe mai multe etape, în funcție de obiectivele proiectului respectiv. Iată care sunt acestea:
Etapa de proiectare
Această primă etapă implică utilizarea unui program de modelare 3D pentru realizarea unui model structurat mai târziu pe straturi (layere) bidimensionale, astfel încât informația prelucrată în aceasta etapa să poată fi citită de imprimantă. Erorile de proiectare se pot corecta înainte de ultima fază a procesului. Exemple de programe:
- Twinmotion;
- Autodesk Revit;
- SketchUp Pro;
- Penguin;
- Rhino;
- ZBrush;
Etapa de imprimare
Aceasta este etapa în care se obține prototipul, cu ajutorul unei imprimante 3D. În funcție de tehnologia pentru printare 3D utilizată, se pot realiza modele variate, de la unele simple și cu suprafețe drepte, până la prototipuri cu design complex și foarte multe detalii.
Etapa de scanare (opțională)
Acest pas al procesului de printare 3D este necesar atunci când se dorește obținerea unei piese asemănătoare cu una deja existentă. Se utilizează un scanner special care poate reprezenta digital în programul de scanare un nor de puncte pentru reproducerea digitală a modelului fizic.
Care sunt cele mai cunoscute imprimante 3D?
În funcție de tehnologiile utilizate în proces, există următoarele categorii de produs:
- Imprimantele SLA (Stereolithography) - apreciate pentru acuratețea detaliilor obținute pe suprafețele prototipurilor; polimerul lichid utilizat se aplică strat cu strat, întărindu-se în urma contactului;
- Imprimantele DLP (Digital Light Processing) - la fel ca imprimantele SLA, soluțiile DLP utilizează fotopolimeri, cu precizarea că, în acest caz, sursa de lumină este o lampă de tip arc; de aceea, asigură o viteză de printare foarte bună.
- Imprimantele FDM (Fused Deposition Modeling) - tehnologia de printare 3D este utilizată peste Ocean încă din anii ‘80, rămânând până în prezent una dintre cele mai populare tehnici de lucru; imprimantele FDM construiesc modelul prin depunerea selectiva a unui polimer termoplastic, strat după strat.
În afară de imprimantele 3D SLA, DLP și FDM (cele mai utilizate soluții la momentul actual), pe piața mai sunt disponibile și alte categorii de produse:
- SLS (Selective Laser Sintering) - tehnica sintetizării selective cu laser;
- SLM (Selective Laser Melting) - tehnica topirii selective cu laser;
- EBM (Electronic Beam Melting) - tehnica topirii electronice a fasciculului;
- LOM (Laminated Object Manufacturing) - tehnica de fabricare a obiectelor laminate;
Cum alegi imprimantele 3D: Alte criterii de alegere esențiale
Cu o gamă atât de variată, poate fi dificil să identifici soluția potrivită. De aceea, pentru a simplifica procesul de alegere, îți arătăm ce alte criterii mai pot fi importante:
Materialul cadrului
Cadrul unei imprimante 3D poate fi realizat din metal sau plastic. Pe termen lung, metalul asigură durabilitate și stabilitate, în timp ce plasticul este mai ieftin, determină costuri de achiziție mai mici, însă este un material mai puțin rezistent.
Modul de închidere
O imprimantă 3D poate fi închisă sau deschisă. În cazul unui sistem închis, suprafața pentru imprimare acoperită asigură un control mai bun asupra temperaturii, în cazul valorilor termice ridicate. O imprimantă 3D deschisă permite modificări la nivel de hardware.
Volumul echipamentului
Sunt de interes două valori diferite: volumul suprafeței pentru imprimarea prototipurilor 3D (reprezentat în inchi sau cm); volumul întregului ansamblu - indicator de referință pentru alegerea unui produs compatibil cu spațiul de care dispui.
Conexiunea imprimantei 3D
În funcție de propriile tale nevoie, poți alege cea mai bună variantă de conectare a dispozitivului dintr-o lista variată de opțiuni: USB, card SD, WiFi, Ethernet.
Părerile altor utilizatori
Ține cont de review-urile celor din comunitate pentru a înțelege și percepția utilizatorilor finali față de produsul respectiv. Consultă cu răbdare mai multe surse de încredere, atât din România, cât și de pe forumurile străine.
Serviciile de mentenanță
Identifică opțiunile avute la dispoziție pentru a remedia în timp optim orice eroare tehnică apărută la nivelul sistemului de printare 3D, cu ajutorul specializat al unui service cu acreditare.
Funcții suplimentare
Citește cu atenție informațiile din pagina produsului și vezi ce alte caracteristici mai conține produsul de care ești interesat. Ex: assisted bed leveling (ajustare asistată a suportului de imprimare); auto bed leveling (ajustare automată a suportului de imprimare); cameră încorporată; afișaj touchscreen pentru un control facil asupra setărilor etc
Descoperă întreaga gamă de imprimante pe care ți-o punem la dispoziție și alege un produs ideal pentru activitatea pe care o desfășori. Îți punem la dispoziție imprimante 3D profesionale, dar și imprimante 3D pentru hobby, alături de multe alte piese și accesorii necesare în proces.
Imprimantele 3D îți permit să realizezi proiecte uimitoare printr-o utilizare facilă a unor soluții de producție 2.0. Operarea acestor sisteme poate fi mult mai eficientă decât utilizarea tehnicilor tradiționale de lucru, raportându-ne la factori precum: timpul necesar finalizării unui prototip, costurile generate, acuratețea detaliilor obținute sau controlul asupra conceptului.